ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Finansministern vägrar slopa reavinstskatten

  • Foto: Jessica Gow/TT

Enligt statliga Boverket skulle en slopad reavinstskatt, även känd som flyttskatten, frigöra tiotusentals bostäder. Men finansminister Magdalena Andersson nobbar förslaget, skriver Expressen.

Bostadsbristen pekas ut som ett stort hinder för svensk tillväxt när personer har svårt att flytta till jobb och utbildning. Regeringen har startat blocköverskridande samtal för att avhjälpa bostadskrisen. Bostadsminister Mehmet Kaplan, MP, har sagt att regeringen vill bygga 700.000 nya bostäder fram till år 2025.

I debatten om bostadskrisen har den så kallade flyttskatten, reavinstskatten på vinster av bostadsförsäljningen, tagit stor plats. Men finansminister Magdalena Andersson vägrar att slopa flyttskatten som årligen inbringar miljarder till statskassan.

”Att ta bort flyttskatten skulle kosta ungefär 25 miljarder, det är ungefär halva försvarsbudgeten. Det kommer vi inte att göra. Det skulle vara en väldigt dyr form, och vi behöver pengar till skolan och äldreomsorgen”, säger hon till Expressen.

För att minska bostadsbristen vill finansministern i stället satsa på byggandet. En sänkning av reavinstskatten kan också bli aktuell.

Jämför olika bolån - hitta bästa möjliga ränta! (Extern tjänst)

Tyck till