ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Expert vill förbjuda stora sedlar

  • Peter Sands vill få bort 500-eurosedlarna. Foto: AP/Colourbox

Peter Sands, före detta vd på brittiska banken Standard Chartered, vill att sedlar i höga valörer som 500-eurosedeln och 100-dollarsedeln ska förbjudas. Målet är att göra det svårare för brottslingar och terrorister.

Problemen med högt värda sedlar är välkända. De är älskade av IS och maffian då kontanter möjliggör olika typer av fusk. Med högt värda sedlar blir det också uppenbarligen mindre volymer att hantera. Men nyttan med sedlarna kan ifrågasättas.

Därför föreslår nu Peter Sands, före detta vd på brittiska storbanken Standard Chartered, att högt värda sedlar ska avskaffas. Utspelet kommer i en uppsats från Harvard där han numera forskar. Specifikt nämner Peter Sands 500-eurosedeln, 100-dollarssedeln, 1000-schweizerfrancsedeln och 50-pundssedeln, skriver Bloomberg.

Enligt honom skulle det försvåra för brottslingar, skattefuskare, terrorister och korrupta makthavare att hantera sina tillgångar.

”Ett ta bort högt värda sedlar skulle inte eliminera de brotten men det skulle göra det svårare samt öka risken och kostnaden”, skriver Peter Sands.

Till exempel används så kallade ”mulor”, personer som transporterar bland annat kontanter åt drogkarteller. I augusti 2015 greps en colombiansk kvinna med 38.500 dollar, motsvarande 325.000 kronor, som hon smugglade genom att ha svalt 64 kapslar som innehöll fem 100-dollarssedlar vardera.

Peter Sands är inte ensam om att ha noterat problemet. Förra veckan rapporterade Financial Times att EU-kommissionen undersöker problemen med framför allt 500-eurosedeln. Även ECB-chefen Mario Draghi har sagt att man tittar på förändringar angående 500-eurosedeln.

Dags att tömma madrassen? Jämför sparkonton här! (extern tjänst)

Tyck till