ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Det kan vända den negativa trenden

  • SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist. Foto: Hanna Wemmenhag

Börserna runt om i Europa föll tungt på måndagen. Oron över världsekonomins utveckling ligger bakom, enligt flera experter. Men så fort det kommer statistik som pekar på att världsekonomin växer kommer börserna att vända. Det säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

Europabörserna föll brett i måndagshandeln. Vid 17.30 noterades Euro Stoxx 50-index 3,2 procent lägre och franska CAC 40 sjönk 3,2 procent. Tyska DAX backade 3,3 procent. Stockholmsbörsens OMXSPI backade med 4,3 procent.

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, säger att börsraset handlar om en fortsatt oro över världsekonomins utveckling, som leder till att köparna avvaktar i väntan på att aktiepriserna ska falla ytterligare.

”Vi är i ett sådant läge. Om det finns ett antal aktörer som är beredda att sälja och inte lika många som är beredda att köpa får vi väldigt snabba kursfall", säger Bergqvist till TT.

Enligt honom kan börserna vända om det kommer ekonomisk statistik från USA eller Europa som visar på att världsekonomin växer.

”Under de senaste åren har centralbankerna klivit ut och sagt att de är beredda att stötta så fort det har börjat bli skakigt på marknaden, antingen genom att trycka mer pengar eller sänka räntan. Det här är någonting man har försökt med i sju-åtta års tid, och det är en avtagande effektivitet i det verktyget", säger Bergqvist till TT.

Francois Savary, chefsinvesterare vid Prime Partner i Genève, är inne på samma linje. Oron för ekonomin tynger, men positiv statistik från USA och Europa kan vända den negativa trenden.

"Investerare kan inte bestämma sig för skicket i den globala ekonomin; risken för recession och deflation har ökat. Det räcker inte att värderingarna kommit ned efter rapportsäsongen som var hyfsad. Sentimentet är dåligt och sikten är ganska grumlig just nu, det oroar", sade Francois Savary, chefsinvesterare vid Prime Partner i Genève, till Bloomberg News.

Tyck till