1515

Banker och teknik tynger New York-börsen

Wall Street faller efter rejäla ras på Europas börser under måndagen. Mest tynger bank- och teknikaktier.

Vid 18:30-tiden är Dow Jones ner 1,9 procent. Finansbolag som Visa, och investmentbanken Goldman Sachs ligger i toppen av förlorarlistan med nedgångar på mellan 5,7 och 5,9 procent. Investmentbanken JP Morgan Chase och kreditkortbolaget American Express tillhör också de stora förlorarna.

Samtidigt är storbolagsindexet S&P 500 ner 1,8 procent. Nedgången leds av energijättar som krisande Chesapeake Energy och Williams Companies som tappat hela 37,4 respektive 24,4 procent. Energibolaget Oneok faller närmare 11 procent. Även här pressar finansaktier som Bank of America och Morgan Stanley med nedgångar på över 5 procent.

Tekniktunga Nasdaq Composite har återhämtat sig något och ligger på minus 2,2 procent. Som mest föll indexet drygt 3 procent på måndagskvällen svensk tid. Teknikjättar som Microsoft, Amazon och Facebook är ner mellan 2 och 3,4 procent samtidigt som flera läkemedelsbolag noterar rejäla, tvåsiffriga nedgångar.

”Vad vi har sett gällande teknik och andra sektorer är att de högre värderingarna fortsätter ner mot de underliggande fundamenta som kommer att stötta deras tillväxt om den finns där”, säger analytikern Ryan Larson vid amerikanska RBC Global Asset Managment till nyhetsbyrån Reuters.

Omkring 510 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade runt 1.150 miljoner aktier omsatts.

"Vi ser fortsatt säljtryck i teknikaktier vars värderingar kommit ned en bit, precis som i oljan. Det är dock inte bara ett problem med teknikaktier och andra 'kända bolag' det handlar också om stressade kreditmarknader", säger Matt Maley, aktiestrateg vid Miller Tabak & Co i New York, till nyhetsbyrån Bloomberg.

Inom det breda S&P500-index var finansrelaterat den sämst presterande sektorn med bland annat Bank of America som föll över 5 procent. Sektorn, som väger tungt i huvudindex, är den sämst presterande under året. Greklands problemfyllda banker föll kraftigt, efter att internationella långivare lämnat landet utan att ha nått framsteg i förhandlingar.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation backade 8 punkter till 1,75 procent.


Innehåll från AccountorAnnons

Så hinner fastighetsägare med all vårens administration

Det är tufft för fastighetsägare att hinna med våren, en stor administrativ puckel. Och en utmaning att ha personal med rätt kompetens. Då är det smidigt att lägga över arbetet på experter som arbetar heltid med detta.

Vi har pratat med Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor, som hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet.

 - Många fastighetsbolag ska vara klara med sin årshantering redan det första kvartalet eller senast sista juni. Och det är inte samma arbete som görs på hösten hos ett fastighetsbolag som man gör på våren med årshantering och konsolideringar. Det är arbete som kräver en helt annan kompetens, säger Anna.

Det går att spara mycket pengar för ett fastighetsbolag på att göra rätt, oavsett om det gäller ränteavdragsbegränsningar, moms, att skatteoptimera fastigheterna eller Inkomstskattprocessen.

- Det går oftast inte att motivera att ha en momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist inhouse hos ett fastighetsbolag. Men på Accountor har vi det. Jag och mina kollegor arbetar dessutom bara med detta och vi är därför vassare än om man är allmänkunnig inom ekonomi. Det kommer ständigt nya regler och uppdateringar t ex inom momsområdet och det är vårt jobb att vara uppdaterade och se till att våra kunder använder reglerna så det är förmånligt för dem, fortsätter Anna.

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Läs mer om Accountors tjänster här.  

Accountor ligger i framkant inom mycket, även gällande automatisering och flöden. De ser över att man arbetar effektivt med sin ekonomi.

- Även hos företag som tycker att de är ganska digitala och har en effektiv process så har jag sett att vi kan göra stor skillnad genom att effektivisera ytterligare. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de bästa systemen och de effektivaste processerna – när vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt samma läge som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens hos oss och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som har tufft att hinna med årshanteringen nu på våren så vill jag bara säga: lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan ni ägna er åt annat, avslutar Anna. 

Om Accountor:

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?