ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ägarspricka i Rikshem

  • Magnus Eriksson, vice vd för AP4 och styrelseledamot i Rikshem. Pär Nuder, ordförande för AMF. Johan Sidenmark, vd för AMF.

Rikshems ägare är på kollisionskurs, erfar Di. Granskningsmannen Martin Krüger har hittat så allvarliga fel att pensionsbolaget AMF kräver att Rikshems vd Jan-Erik Höjvall avgår.
Men Fjärde AP-fonden vill att han stannar – trots anmärkningarna i granskningen.

Det råder totalt dödläge i Rikshems styrelserum sedan två veckor, uppger flera källor för Di. Magnus Eriksson och Olof Nyström från Fjärde AP-fonden vill fria Jan-Erik Höjvall, medan Peder Hasslev och Ebba Hammarström från AMF saknar förtroende och vill byta vd. Styrelsemötena i förra veckan lyckades inte skapa enighet kring konsekvenserna av den granskning som samma styrelse beställde i december.

Och i går kom beskedet att KPMG och revisorn Martin Krüger för andra gången får ytterligare tid på sig att fortsätta granskningen av Rikshem.

”För att kunna slutföra arbetet med den del som styrelsen vill ha fördjupad analys av, behöver ytterligare några intervjuer göras”, skriver Martin Krüger i en kommentar.

Granskningsrapporten som presenterades för styrelsen förra måndagen är annars solklar. Enligt Di:s källor har Martin Krüger hittat inte bara ett utan flera fel och oklarheter i sin utredning av bolaget. Bland annat ska han ha anmärkt på en kostsam utlandsresa som Jan-Erik Höjvall gjort och där Rikshem ska ha betalat resan även för hans partner.

”Jag känner inte till vad som presenterades i granskningsrapporten och om den har presenterats”, svarar Jan-Erik Höjvall till Di.

Skandalen kan sluta med att inget ansvar utkrävs för hur pensionspengarna från AMF och Fjärde AP-fonden spenderats. I stället kan lösningen bli att AMF utnyttjar sitt hembud i aktieägaravtalet och begär att bli utköpt från Rikshem av statliga Fjärde AP-fonden.

Flera av varandra oberoende källor med insyn i processen säger till Di att en skilsmässa mellan ägarna är ett alternativ. AMF:s vd och styrelse med Pär Nuder i spetsen är inte beredda att fria Rikshems ledning efter de anmärkningar som framkommit under KPMG:s granskning.

Om Fjärde AP-fonden köper ut AMF är det en gigantisk affär i fastighetssverige på 5–7 miljarder kronor. I den senaste rapporten uppgick eget kapital i Rikshem till 8,6 miljarder kronor.

Bolaget äger nästan 25.000 lägenheter i Sverige och beståndet är värt över 30 miljarder kronor.

När Di frågar AMF:s vd Johan Sidenmark om hur han ser på ägarsprickan och ett eventuellt utköp ur Rikshem blir svaret kortfattat:

”Jag ser fram emot den slutgiltiga granskningsrapporten och Rikshem styrelses analys av denna. Så länge arbetet med granskningen pågår vill jag inte dra några definitiva slutsatser.” 

Di sökte i går utan framgång Fjärde AP-fondens vice vd Magnus Eriksson.

Tyck till