ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

BB Sophia upprör V

  • Jonas Sjöstedt, partiledare (V). Foto: Jessica Gow

Branschorganisationen Vårdföretagarna tror inte att nedläggningen av BB Sophia i Stockholm påverkar den politiska debatten om privata välfärsföretag.

Men vänsterledaren Jonas Sjöstedt tycker sig ha fått vatten på sin kvarn.

”Det är väldigt allvarligt, det är redan kris i förlossningsvården i Stockholm. Det här riskerar att drabba väldigt många kvinnor som ska föda barn. Vi kan inte ha en situation där man lägger ned förlossningar för att man inte tjänar tillräckligt med pengar”, säger Jonas Sjöstedt (V) till Di.

Vänsterpartiet är det riksdagsparti som är mest kritiskt till privata vinstdrivande företag inom välfärden, och Jonas Sjöstedt ser förra veckans besked om BB Sophia som ett bevis för att vinstintresset inte har att göra i vård, skola och omsorg. Mindre än två år efter starten lägger vårdkoncernen Praktikertjänst ned förlossningskliniken efter förluster på 180 miljoner kronor.

”Det här visar att vi inte kan lita på vinstintresset. Man måste vara medveten om att privata företag driver vård för att tjäna pengar, inte i första hand för att driva sjukvård”, säger Jonas Sjöstedt.

Branschorganisationen Vårdföretagarna delar naturligtvis inte den bilden.

”Praktikertjänst är väldigt öppna med att de själva har räknat fel, att man gjorde en felaktig analys. Det har inte heller varit några kvalitetsproblem i verksamheten, tvärtom är det en oerhört populär förlossningsverksamhet. Man kan också vara säker på att Praktikertjänst gör allt för att avvecklingen ska ske på ett sådant sätt att det inte drabbar patienterna”, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna.

”Därför ser jag inte att det här behöver påverka debatten negativt. Tvärtom kan det vara lugnande för de politiker som är oroliga för att privata företag inte tar sitt ansvar när verksamheten måste avvecklas”, fortsätter han.

Nedläggningen av BB Sophia är ett bevis för att privata vårdföretag tar sitt ansvar, hävdar han.

”Det är att ta ansvar att konstatera att det inte finns ekonomiska förutsättningar för en verksamhet, för annars kan det bli etter värre om man slösar skattepengar på en verksamhet som inte bär sig långsiktigt.”

Tyck till