ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Så här mycket kostar bidragen i Melodifestivalen

  • Foto: TT
Melodifestivalen går av stapeln idag då den första av totalt sex deltävlingar avgörs i Göteborg. Men det kostar på att vara med. Totalt är det 27 bidrag som deltar och kostnaden för att ta fram bidragen kan vara allt mellan en halv miljon till miljonen, skriver Dina Pengar.

Det är pengar som artisten och skivbolaget själva får betala. Bidraget som bolaget och artisten får från SVT är en struntsumma då varje artist får ett gage om 12.500 kronor från mediebolaget. Utöver det så utgår det en ersättning om 100.000 för varje nummer, berättar Melodifestivalens projektledare Anette Helenius för Dina Pengar.

Var är det då som kostar? Det är kläder, dansare eller kör med mera. En stor avbränning är också om man använder pyroteknik vilket bara det kan kosta 100.000 kronor per gång. Historiskt har det också varit tal om stora miljoninvesteringar för att vara med.

Charlotte Perellis bidrag 2010, "The Girl", är ett exempel som varit omskrivet som dyrt. Andra är Sean Banans "Copacabanana" och Måns Zelmerlöws "Hero". Det är emellertid ett enormt skyltfönster för artisten och skivbolaget.

"Det är ju som en jättestor promotionkampanj för en artist, det är där värdet ligger. Det är det som händer efter tävlingen som är det viktiga, om det resulterar i en ny krogshow eller skiva eller turné. Det är en promotionkampanj för ett varumärke som artisten är och resultatet i tävlingen spelar egentligen inte så stor roll", säger en av källorna till Dina Pengar.

Tyck till