ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Dödligt skalv i Taiwan

Hundratals människor räddades ur rasmassorna av kollapsade hus efter ett jordskalv i Taiwan. Flera människor miste livet, bland annat en tio dagar gammal baby.

Skalvet, som inträffade på fredagskvällen svensk tid (runt fyra på natten lokal tid) i miljonstaden Tainan i sydvästra Taiwan, har skördat minst 13 liv. En tio dagar gammal flicka hittades död i sin döde fars famn.

En av byggnaderna som rasade var ett minst 16 våningar högt bostadshus som var fullt med människor som återvänt hem från firandet av det kinesiska nyåret, rapporterar Reuters.

Räddningsarbetare har sökt igenom rasmassorna och fått ut mer än 250 överlevande. Enligt myndigheter var 256 personer registrerade som boende i huset, som rymde 96 lägenheter, Ett fåtal personer befaras vara kvar under rasmassorna.

Vice brandkårschef Liang Chuan-shun säger till AFP att det återstående räddningsarbetet är en "kapplöpning mot tiden", skriver AFP.

Husraset har väckt frågor om hur byggnaden var konstruerad. Tjänstemän i Tainan anser att det är för tidigt för att säga om det var brister i konstruktionen som låg bakom kollapsen. Samtidigt säger regeringstjänstemannen Liu Shih-chung att det kan ha funnits problem med stål och cement av dålig kvalitet i byggnaden, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Flera andra kvarter kollapsade också mer eller mindre, minst 30 personer räddades ur ett annat bostadshus.

Anhöriga kurade vid olycksplatsen på lördagskvällen i hopp om att finna saknade släktingar, rapporterar AFP.

"Min syster, hennes man och deras barn bor på tredje våningen och jag har inte hört något om dem sedan jag kom hit. Jag kommer att vänta så länge det behövs. Jag tänker inte ge upp hoppet", sa Wang Chien-ming.

Jordbävningen beräknades först ha en magnitud på 6,7, men nedgraderades sedan till 6,4.

Taiwan ligger nära den så kallade eldsringen, där kontinentalplattor möts. Det är en av de seismiskt mest aktiva regionerna i världen. I september 1999 drabbades Taiwan av en förödande jordbävning med magnituden 7,6, som dödade runt 2.400 personer, enligt AFP.

Tyck till