ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Bodil Malmsten är död

Författaren Bodil Malmsten är död.
Hon avled på fredagen efter en tids sjukdom.
"Det är oerhört sorgligt när en röst som Bodils tystnar, när hon inte finns längre", säger hennes förläggare Eva Bonnier till dn.se.

 I början av 2015 berättade Bodil Malmsten om sin cancer på Twitter.

”Nu handlar det om livskvalité. Men när gör det inte det”, skrev hon då.

Malmsten debuterade 1970 med barnboken ”Ludvig åker” och Augustnominerades för romanen ”När kastanjerna slår ut är jag långt härifrån” 1994. Förra året släpptes hennes sista bok, en diktsamling ”Det här är hjärtat”.

”Bodil kunde vara bitsk och samtidigt oerhört inkännande. Hon hade en oerhörd värme och kärlek i allt som hon skrev, men med en väldigt klar blick på vad hon tyckte var fel i vår värld.”, säger Eva Bonnier till dn.se.

I april 2015 gjorde Di Weekend en stor intervju med Bodil Malmsten i samband med att hennes diktsamling kom ut.

Hon bodde då på Södermalm i Stockholm sedan fem år tillbaka efter att ha levt ett drygt decennium i Frankrike.

"Jag visste ju inte att jag skulle bli sjuk när jag lämnade Frankrike. Men jag visste att jag skulle bli gammal och att jag ville bo i närheten av 'mina nära'. De har alltid bott här. De bodde här innan det kostade hundra miljoner att köpa en lägenhet här. Jag är omringad av människor som ska ta hand om mig på min ålderdom”, sa hon då.

Hon berättade om skrivandet med ”Det här är hjärtat”, att trots att det var hennes trettioförsta titel så kändes det som att skriva för första gången.
"Det enda jag har lärt mig är att jag inte har lärt mig något. Men det betyder att nästa gång och gången efter det har man möjligheten att skriva någonting ännu bättre. Om man får leva.”

Bodil Malmsten blev 71 år gammal.

Tyck till