ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Vapen och hundar ska skydda kärnkraftverk

  • Foto: Tomas Oneborg / TT

Skyddet av landets kärnkraftverk ska förstärkas. Beväpnade vakter och hundar blir ett krav från och med nästa år, men någon konkret hotbild finns inte i dagsläget, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM).

Förslagen kom till i samband med en rapport som myndigheten tog fram tillsammans med bland andra Säpo och Polisen i början av 2012. Sedan dess har man arbetat gemensamt för att ta fram nya föreskrifter, men då detta har dragit ut på tiden valde SSM att införa sina förslag nu.

”Det har ingenting att göra med någon förändrad hotbild. Det bottnar i arbetet från rapporten 2012, men utvecklingen i omvärlden påverkar att vi ser det som viktigt att ta de här kraven redan nu”, säger Christer Sandström, chef på enheten för skydd och kontroll på SSM.

De nya villkoren innebär att kärnkraftverken ska ha beväpnade skyddsvakter, och att närområdet ska bevakas och kontrolleras av beväpnad skyddsvakt och bevakningshund ”återkommande under dygnet”.

”Det fanns risker i omvärlden redan 2012, och den utvecklingen har fortsatt sedan dess. Men det är viktigt att påpeka att det inte finns någon aktuell hotbild mot kärntekniska anläggningar som vi känner till i dagsläget”, säger Sandström.

Sveriges tre kärnkraftverk, Forsmark, Ringhals och Oskarshamn, är redan skyddsobjekt med flygförbudszoner, men först nu blir det omedelbart ett formellt krav. Kraven på beväpning och hundar blir dock gällande först den fjärde februari nästa år, i och med tiden det beräknas ta att utbilda personal och få tillgång till hundar.

”Det är en omställningstid. Det ställs speciella krav på personalen, och hundar är i dag en bristvara. Vi skulle kunna säga att kravet börjar gälla om en månad, men då skulle det sannolikt komma in dispensansökningar”, säger Christer Sandström.

I fjol dömdes 19 aktivister från Greenpeace för ett intrång på Oskarshamns kärnkraftverk som ägde rum i början av 2014, då man ville påvisa säkerhetsbristerna. Då ansåg SSM att rutinerna fungerat.

Organisationen tog sig även in på området till Ringhals och Forsmarks kärnkraftverk 2012.

Tyck till