ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Tempot ökar i avtalsrörelsen

  • IF Metalls ordförande Anders Ferbe. Foto: Per Larsson / TT

En historisk avtalsrörelse börjar få upp farten. Alla ögon är riktade mot förhandlingarna i industrin som ska visa vägen.
"Det finns en ökad oro över vad som händer i april", säger IF Metalls ordförande Anders Ferbe.

För första gången sedan 1997 går alla LO-förbunden fram själva i avtalsrörelsen. Trots att LO:s samordning spruckit väntar många på att industrin ska sätta märket för lönenivåerna.

Parterna i industrin, med IF Metall och Teknikföretagen i spetsen, träffas i princip varje dag, och om ett par veckor lär det bli ännu intensivare. Nu betar parterna av de lättare frågorna, men snart är det dags att ta tag i knäckfrågorna, däribland avtalsnivåer och avtalsperiodens längd.

”Just nu hissar jag ingen varningsflagg, men när vi kommer till frågor som procentpåslag blir det skarpt läge”, säger IF Metalls ordförande Anders Ferbe.

IF Metall har krävt löneökningar på 2,8 procent. Arbetsgivarna i Teknikföretagen har svarat med ”klart mindre än 1 procent”.

Parterna har vitt skilda åsikter om hur det går för svensk ekonomi och tillståndet i världsekonomin. Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe kallar till och med den globala ekonomin för ”utomordentligt dålig”.

”Vi tycker bankekonomerna, regeringen och KI ger en felaktigt ljus bild av svensk ekonomi”, säger han.

Både fack och arbetsgivare inom andra branscher har förklarat att de ska utgå från industrins märke i sina förhandlingar. Men det finns också de som inte vill anpassa sig.

Arbetsgivarna i Almega och SKL, Sveriges kommuner och landsting, har krävt sifferlösa avtal medan fack som Seko och Byggnads har lagt sina lönekrav på 3,2 procent.

”Det finns en risk för konflikter om facken vill se högre nivåer än industrin”, varnar Anders Weihe på Teknikföretagen.

”Det är väldigt högt tonläge från vissa arbetsgivarorganisationer” säger Anders Ferbe på IF Metall.

Det var Kommunals krav på lönesatsning för undersköterskor som knäckte LO:s samordningen. Och det kravet står kvar.

”Det är oerhört viktigt för oss att undersköterskorna får 400 kronor utöver det märke som industrin sätter”, säger Johan Ingelskog, avtalschef på Kommunal, som på fredagen inledde förhandlingarna med SKL. 

Kommunal och SKL har varit på rejäl kollisionskurs, men nu har arbetsgivarna signalerat att de vill lämna skyttegravarna.

”Vår konfliktbenägenhet har varken ökat eller minskat. Vi driver de frågor som är viktiga för våra medlemmar och våra medlemmar säger att undersköterskorna måste prioriteras upp”, säger Johan Ingelskog, avtalschef på Kommunal.

Tyck till