ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Stockholmsbörsen: Betsson faller tungt på rapporten

Stockholmsbörsen handlades strax över nollstrecket vid lunchtid på fredagen, i likhet med de större europeiska börserna.

Bokslutsrapporter fortsatte att sätta avtryck i enskilda aktiers kursutveckling, men överlag var handeln stillsammare än tidigare under veckan. Hexagon var en av dagens största vinnare, medan Fingerprint Cards fortsatte ned.

I fokus var är den amerikanska jobbrapporten för januari, som publiceras klockan 14.30. Samtidigt släpps USA:s handelsbalans för december.

Vid 13.30-tiden var OMXS30-index upp 0,6 procent till nivån 1.342. Aktier för 8,8 miljarder hade då omsatts på Stockholmsbörsen. På kontinenten var tyska DAX och franska CAC 40 upp lika mycket.

Bland aktierna i storbolagsindex var Telia Sonera och Tele2 nära toppen med uppgångar på 3,1 respektive 2,7 procent. Telia Sonera uppges föra samtal med ryska MTS om en försäljning av tillgångar i turkiska Fintur, som Telia Sonera äger till drygt 58 procent.

I toppskiktet befann sig också Volvo, som steg 2,4 procent och därmed följde upp torsdagens uppgång om knappt 6 procent. Kvartalsresultatet var dock generellt svagare än väntat enligt SME Direkts prognossammanställning.

Stabila till högre oljepriser hjälpte Lundin Petroleum till en uppgång på nästan 3 procent.

Stålbolaget SSAB inledde dagen med en nedgång efter torsdagens rusning på över 11 procent. Arcelor Mittal, jätten i sektorn, föll drygt 7 procent i Amsterdam efter att ha aviserat en nyemission på 3 miljarder dollar.

I andra änden av index dominerade Fingerprint Cards med ett ras på 10 procent till 386 kronor. Aktien har därmed fallit 13 procent sedan torsdagsmorgonens kvartalsresultat.

Utanför index stod Hexagon för ett rejält lyft på nästan 7 procent. Såväl kvartalsresultat som utdelning slog förväntningarna och tillväxtprognosen upprepades.

Husqvarna avancerade 2,6 procent. Det fjärde kvartalet visat en mindre förlust än väntat och bolaget tror sig kunna balansera den kraftiga valutamotvinden under 2016 med ytterligare förbättringsåtgärder. Därtill spås en stabil till något högre efterfrågan under årets försäsong, jämfört med i fjol.

Matjätten Axfood steg drygt 2 procent efter att ha aviserat en extrautdelning om 4 kronor, utöver en ordinarie utdelning på 5 kronor. Vidare var siffrorna för det fjärde kvartalet något högre än väntat.

Bilförsäljaren Bilia redovisade stigande resultat och anslog en positiv ton inför 2016. Aktien steg nästan 3 procent.

Åt andra hållet gick spelbolaget Betsson, som backade 5,3 procent. En tidigare kommunicerad tysk skattekostnad oroade och det nya året har inletts med intäkter under det dagliga genomsnittet för förra kvartalet.

Åt samma håll gick skogsbolaget Holmen, sedan bolaget gjort stora nedskrivningar och höjt utdelningen något mindre än väntat.

SAS lyfte 3 procent efter att ha redovisat en ökning av den reguljära passagerartrafiken med 11,4 procent i januari.

Bland mindre bolag retirerade Midway 14 procent medan Tradedoubler steg 10 procent efter sina rapporter. Vitrolife avancerade runt 8 procent efter att ha redovisat ett kraftigt resultatlyft och en rejäl utdelningshöjning.

Terminerna för de stora amerikanska börsindexen pekade vid 13.20-tiden omkring 0,2 procent upp.

Tyck till