ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Så stor blev notan till skattmasen

  • Foto: Christine Olsson/TT
Skatteuttaget från svenska privatpersoner steg med 23 miljarder kronor enligt fjolårets deklarationsbeslut. Stigande kapitalinkomster och fler jobbande svenskar bidrog mest till ökningen.

Den slutliga taxeringen av privatpersoner ökade med 4 procent till totalt 620 mdr kr för 2014. Därmed svällde svenskarnas skattenota med 23 mdr kr, jämfört med föregående år.

Det framgår av en färsk sammanställning av utfallen för fjolårets deklarationer, som gjorts av Statistiska centralbyrån, SCB.

Då har avdrag och reduktioner för omkring 245 mdr kr räknats av. Avdragen, inklusive jobbskatteavdrag, växte med närmare 8 procent 2014 jämfört med föregående år.

Mest steg kapitalinkomstskatterna, en av skattmasens största intäktskällor från privatpersoner. De rusade med hela 23,5 procent till närmare 70 mdr kr.

En bidragande förklaring kan vara ökade aktieförsäljningar efter det urstarka börsåret 2013. Då steg Stockholmsbörsens index inklusive utdelningar med närmare 30 procent.

Kommunala inkomstskatter väger allra tyngst bland intäkterna från privatpersoner. De ökade med 3,6 procent 2014 jämfört med föregående år, till dryga 600 mdr kr.

2014 var året den sittande alliansregeringens femte jobbskatteavdrag infördes. Det motsvarade skattesänkningar för 14,4 miljarder kronor.

Jobbskatteavdragets samtliga steg innebar en årlig skattelättnad på sammanlagt 100 miljarder kronor 2014.

Skatteinbetalningarna kommer att öka snabbare de kommande åren. Tillväxten och sysselsättningen har tagit fart samtidigt som den rödgröna regeringens skattehöjningar kommer att börja märkas.

Bland annat berörs alla med månadsinkomster omkring på 37.000 kr och uppåt av den förändrade brytpunkten för statlig inkomstskatt från och med i år. Jobbskatteavdraget trappas dessutom av för månadsinkomster över cirka 50.000 kronor.

Tyck till