ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Miljardregn för börsprofilerna

  • Finansmännen Fredrik Lundberg. Foto: Christine Olsson/TT

För börsens tyngsta profiler är utdelningar lika med klirr i kassan. Finansmännen Fredrik Lundberg och Stefan Persson har hittills kammat hem drygt 2,8 respektive 5,7 miljarder kronor i utdelningar.

H&M:s utdelning på 9,75 kronor ger Stefan Persson, som är styrelseordförande i H&M, ett välkommet tillskott. Totalt får han 5,7 miljarder kronor via sitt investmentbolag Ramsbury Invest, visar en genomgång som DN har gjort. Då är inte utdelningen från investmentbolaget Melker Schörling, som ännu inte offentliggjort sin rapport för fjärde kvartalet, inräknad. Där äger Stefan Persson drygt 5,7 miljoner aktier.

För finansmannen Fredrik Lundberg blev det inte lika mycket pengar. Via bolag som Fredrik Lundberg kontrollerar eller egna innehav är han aktivt inblandad i 14 bolag. 8 av de 14 bolagen har lämnat rapporter och därmed besked om utdelning för fjolåret.

Via egna privata innehav kammar han hem nästan 72 miljoner kronor. För de bolagen som han har intressen i blir utdelningen totalt 2,7 miljarder kronor. Längre fram kommer han att kunna kamma hem utdelningar från egna maktbolaget Lundbergföretagen och Handelsbanken, skriver DN.

Medlemmarna i familjen Wallenberg har inga stora privata innehav i bolagen de kontrollerar. De egna innehaven som Jacob Wallenberg rapporterat till insynsregistret ger honom hittills utdelningar på 4,5 miljoner kronor, medan kusinen Marcus Wallenberg får 2,5 miljoner kronor.

Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, som äger 153 miljoner aktier i Wallenbergarnas investmentbolag Investor, får dock mer. Stiftelsen får 1,5 miljarder kronor i utdelning från Investor. Det är goda nyheter för svensk forskning då stiftelsen är en betydande finansiär av forskning i Sverige. Under 2014 beviljade man anslag till svensk forskning för nästan 1,7 miljarder kronor.

Tyck till