ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Guldet glimrar allt starkare

  • Foto: TT
Investerarna fortsätter att fly till guldets trygga famn. Den glimrande ädelmetallens prisrally har även smakat mumma för guldfonder som är den fondkategori i PPM-systemet som presterat bäst under 2016.

Guldpriset fortsätter uppåt. Under den senaste veckan har spotpriset stigit med 4 procent efter att lägre förväntningar på räntehöjningar i USA fått dollarn på fall. På fredagseftermiddagen handlas guldet för 1.158,3 dollar per uns vilket innebär en ökning på 9,2 procent sedan årsskiftet.  

”Prisuppgången beror i stor utsträckning på skiftet i USA-dollarn under de senaste dagarna. När denna typ av valutakursförändringar inträffar tenderar folk att gå tillbaka till metaller”, säger Tony Farnham, strateg på Patersons Securities till Bloomberg.

Då guldpriset sätts i dollar resulterar en svagare dollar i att den glimrande metallen blir attraktivare för investerare utanför USA.

På fondmarknaden har 2016 börjat i motvind för de flesta fonder. Guldfonder tillhör dock undantagen och kategorin, som har ett relativt begränsat utbud för svenska sparare, har stigit med i snitt 10,5 procent sedan klockorna ringde in 2016. Faktum är att de två guldfonder som finns i PPM-utbudet även är de fonder som gått bäst hittills i år.  

Bäst har det gått för kapitalförvaltaren Blackrocks BGF World Gold som stigit med 12,9 procent sedan årsskiftet. Fonden investerar precis som det låter i bolag verksamma inom guldutvinning men kan även investera i andra metall- och gruvrelaterade bolag.

Fondens största innehav är Randgold Resources som utgör 10,5 procent av portföljen följt av Franco Nevada som står för 7,1 procent. Randgold har gått som ett skållat troll på Londonbörsen och aktien har stigit med 27,3 procent sedan årsskiftet. Franco Nevada kan i sin tur stoltsera med en något beskedligare uppgång på 6,6 procent.

Den andra rena guldfonden som är tillgänglig för svenska sparare är Amundi Global Gold Mines som stigit med 9,3 procent. Även denna fond investerar med ett globalt mandat men har för tillfället drygt 80 procent av fondförmögenheten i nordamerikanska bolag.

Fondens största innehav är Agnicio Eagle Mines som utgör 10 procent av portföljen följt av Goldcorp som står för 9,4 procent. Bägge aktierna har gått starkt under 2016 men Agnicio tar täten med en uppgång på 24,5 procent följt av 13 procent för Goldcorp.

Även guld ETF:er, eller börshandlade fonder, har fått ett lyft av de skakiga börserna. Guldinnehavet hos ETF:er som investerar i fysiskt guld nådde på torsdagen 1.547,8 ton vilket är den högst nivån sedan juli 2015, skriver Bloomberg.

SPDR Gold Trust, världens största ETF som investerar i fysiskt guld, har ett börsvärde på 215 miljarder kronor, sitter på 632,2 ton guld och har en förvaltningsavgift på 0,4 procent. iShares Gold Trust, den näst största, har i sin tur ett börsvärde på 50,2 miljarder kronor och en förvaltningsavgift på 0,25 procent.

Enligt Bloomberg tenderar institutionella investerare att föredra SPDR tack vare den höga likviditeten medan långsiktiga privatpersoner i större utsträckning handlar iShares Gold Trust på grund av den lägre avgiften.

Tyck till