ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Edward Blom höjer lönen

  • Matkändisen Edward Blom med frun Gunilla Kinn Blom. Foto: Sammy Steen
Matkändisen Edward Bloms bolag ökar rörelseresultatet och själv passar han och frun Gunilla Kinn Blom på att ta ut högre lön. Än så länge har dock planerna på att öka intäkterna från reklam och egna viner kommit på skam.

Nettoomsättningen för Edward Blom och hans fru Gunilla Kinn Bloms bolag AB Edward Blom & Co minskade med drygt 100.000 kronor till strax under 1,1 miljoner under det brutna räkenskapsåret 2014/2015. Trots det bättrades rörelseresultatet från 37.400 kronor till drygt 96.360 kronor, framför allt på grund av minskade kostnader.

Bolagets två anställda, paret Blom själva, passade på att dryga ut lönen. Tillsammans tog de ut 623.390 kronor i lön, vilket ger lite mindre än 2.000 kronor extra per månad till hushållskassan. Under året ombildades också Gunilla Kinn Bloms eget bolag till en så kallad bifirma till AB Edward Blom & Co.

Större delen av året har ägnats åt att ta fram en ny kokbok. Under räkenskapsåret har garantibeloppet för den nya boken och royalties för en tidigare kokbok inkommit.

”Även om detta sammantaget blev icke ringa summor råder det ingen tvekan om att ersättningen för att göra ambitiösa kokböcker inte tillnärmelsevis står i relation till arbetsinsatsen”, skriver bolaget.

Däremot har Edward Blom hittills blivit snuvad på ersättningen för den amerikanska utgåvan av en tidigare kokbok. Trots att den gått ut till försäljning i USA har bolaget inte sett röken av garantibeloppet på 1.000 dollar eller drygt 8.400 kronor.

Tiden som lades på föredrag kapades rejält till ungefär en sjättedel jämfört med året innan enligt verksamhetsberättelsen. Genom att höja arvodena rejält lyckades Edward Blom ändå kamma hem ungefär hälften så mycket i intäkter från föredrag.

Enligt årsredovisningen är planen att föredragsintäkterna på sikt ska minska och kompenseras av intäkter från bland annat egna viner och en egen kanal på Youtube. Hittills har det gått sådär. Intäkterna från reklamklipp på den egna Youtube-kanalen beskrivs som försumbara.

De två viner som bolaget lanserade under året finns bara i Systembolagets försäljningssortiment, som står för en försvinnande lite del av alkoholförsäljningen i Sverige - vilket betyder att intäkterna blivit små i relation till kostnaden för att ta fram vinerna.

”Det har dock varit väldigt roligt att ha egna husviner och de har tagits emot väl av de som köpt och druckit dem”, skriver bolaget i verksamhetsberättelsen.

Bolaget passar också på att specificera affärsidén. Varje uppdrag måste uppfylla ett av tre kriterier – det ska vara roligt, lönsamt eller ha ett gott syfte. Det verkar dock finns utrymme att rucka lite på reglerna:

”Ett uppdrag som är extremt lönsamt måste inte även vara roligt eller vällovligt, men får heller inte vara motsatsen – den som utför det måste alltid kunna stå för det. Bolaget avböjer alla förfrågningar som inte uppfyller detta, exempelvis att göra reklam för spelbolag”, står det i årsredovisningen.

Tyck till