ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Demoskop: Rekordlåg notering för S

  • S-ledaren Stefan Löfven. Foto: Maja Suslin/TT
Moderaterna går starkt framåt och blir det största partiet medan Socialdemokraterna rasar och får ett rekordlågt väljarstöd. Det visar Expressen/Demoskops väljarbarometer som publicerades på fredagen.

Moderaterna ökar till 27,2 procent medan Socialdemokraterna tappar till 23,0 procent, den lägsta noteringen någonsin sedan mätningarna inleddes för 26 år sedan.

"Opinionsraset innebär en krissituation för Socialdemokraterna, det kan inte beskrivas på något annat sätt. Det här är unikt låga nivåer för S. Men även Miljöpartiet är nere på mycket låga nivåer. Regeringen skulle ha en mycket svag ställning om extravalssituationen för ett år sedan upprepades i dag", säger chefen för Demoskops opinionsanalys, Peter Santesson, till Expressen.

De tre rödgröna partierna får tillsammans 35,6 procent av väljarstödet medan de fyra allianspartierna får 42,6 procent. De två regeringspartierna har stöd av 28,5 procent av väljarna. Sverigedemokraterna får 18,8 procent.

Undersökningen bygger på 1.256 intervjuer och genomfördes under perioden 26 januari till 2 februari.