ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Brasilien fortsätter att utreda Gripen-mutor

Brasiliens federala åklagarmyndighet har beslutat att återuppta en undersökning från fjolåret om oegentligheter i landets köp av 36 Gripenplan från Saab.
Det rapporterar brasilianska medier, bland annat tidningen Globo, på torsdagskvällen.

Utredningen startade i våras och gällde att priset för planen ökade med 12 procent mellan köpebeslut och slutligt avtal, men lades ned i augusti i brist på bevis. Saab förklarade prisökningen med att dollarn hade stärkts mot den brasilianska realen under upphandlingens gång.

Att utredningen nu återupptas beror enligt Globo på att nya bevis har framkommit via en annan utredning.

Den återupptagna utredningen kommer att bedrivas av åklagarmyndighetens korruptionsenhet.

Den 26 och 27 januari rapporterade Svenska Dagbladet om nya mutmisstankar i Saabs brasilianska Gripenaffär.

Saab uppgav då till tidningen att bolaget inte hade blivit kontaktat av åklagare, och uppgav att Saab följer lagar och regler.

Enligt vad Sebastian Carlsson, presschef på Saab, säger till Nyhetsbyrån Direkt på fredagsmorgonen har bolaget ännu inte såvitt han vet blivit kontaktat av åklagare.

Han säger att torsdagens uppgifter tycks vara en uppföljning på rapporteringen förra veckan. Det nya i veckans beslut uppfattar han vara att Gripenaffären hädanefter ska utredas separat och inte som en del av en annan utredning.

Han säger även att Saab, som siktar på att växa i Brasilien inom flera olika områden framgent, i grunden uppfattar genomlysningarna som positiva jämfört med alternativet att utredningen genomförs om ett antal år, när Saab är mer etablerat i landet.

"Ju tidigare sådant här tittas igenom, desto bättre är det för oss", säger han och meddelar försvarskoncernens avsikt att vara transparent och behjälplig i utredningen.

Tyck till