ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Bankerna härmar varandras snitträntor

  • Listräntor hos storbankerna. Men snitträntorna är betydligt lägre. Foto: Montage

Bankerna tvingas nu redovisa sina snitträntor för bolån. Men skillnaden mellan bankernas snitträntor krymper och har mer än halverats sedan intåget.

Sedan maj 2015 är bankerna tvingade av Finansinspektionen att redovisa snitträntorna för bolån. För den enskilde kunden har det inneburit att man fått ett värdefullt prutverktyg att använda gentemot bankerna. Bankernas snitträntor är nämligen betydligt lägre än listräntorna som de presenterar för kunden.

Men Konkurrensverket varnade inför snitträntans införande att den skulle minska konkurrensen bland bankerna och till viss del verkar de ha fått rätt. Sedan maj har differensen mellan bankernas bolåneräntor för tre månader mer än halverats.

”Om bolånetagare börjar pruta så kommer den skillnaden öka. Enligt undersökningar säger drygt hälften av alla bolånetagare att de prutar men jag är inte säker på att det stämmer”, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

I maj 2015, när snitträntan introducerades, var skillnaden mellan alla bankers snitträntor för tremånadersräntan 0,47 procentenheter. De senaste siffrorna från januari visar att skillnaden krympt till 0,22 procentenheter.

”Framför allt är det de fyra storbankerna, SEB, Handelsbanken, Swedbank och Nordea, som skuggar varandra. Där är skillnaden bara 0,13 procentenheter”, säger Claes Hemberg.

På pappret kan det vara små skillnader mellan bankerna, mindre än en procentenhet, men enligt Claes Hemberg blir det mycket pengar i längden.

”Man måste se de små skillnaderna. Bolånetagare måste lära sig hur de här små siffrorna får väldigt stor effekt på några års sikt. Där kan man spara många tusenlappar.”

Claes Hemberg tror att fler kommer att börja pruta när räntan går upp.

”Nu går vi till banken och säger att vi inte har råd att betala deras hög ränta som ett förhandlingsknep. Om några år räntan har gått upp kommer det att vara sant. Det kommer att märkas i prutningen”, säger han.

Men han anser fortfarande att snitträntan är bra för kunderna.

”Tidigare har man inte vågat pruta lika mycket när informationen varit hemlig. Nu vågar man mer och mer, men det kommer att ta tid”, säger Claes Hemberg.

”Man behöver några år på sig för att lära sig klämma åt bankerna. Det är som att spela tennis eller pingis, man behöver lära sig motståndaren. Har de en svag backhand så lär man sig att utnyttja det”, fortsätter han.

Jämför olika bolån - hitta bästa möjliga ränta! (Extern tjänst)

Så har skillnaden mellan snitträntorna krympt
maj-15 0,46
jun-15 0,32
jul-15 0,38
aug-15 0,35
sep-15 0,37
okt-15 0,31
nov-15 0,27
dec-15 0,22
jan-16 0,22
Tyck till