1515

Asienbörserna: Tungt i Tokyo

De asiatiska börserna gick överlag sett i olika riktningar under fredagsmorgonens handel. På Tokyobörsen var utveckling dock klart negativ, tyngd av en förstärkning av yenen.

Det regionala Asia Apex 50-indexet hade vid klockan 8.25 stigit 0,8 procent, med energi som bästa sektor. Svagast bland de regionala indexen var samtidigt japanska Nikkei, som tappade 1,3 procent med flera exportberoende bolag som förlorare.

"Det är för tidigt att säga om vi nått botten. Nervositeten vi sett i de globala marknaderna är relaterade till styrkan i den amerikanska dollarn som satt nedåtpress på olja och aktier. Nu när det ser ut som dollarn har toppat, kan denna negativa dynamik ha kommit att brutit. En svagare dollar betyder en förstärkt yen och det gör livet svårare för den japanska aktiemarknaden", sade Shane Oliver, investeringsstrateg vid AMP Capital i en kommentar till Bloomberg News.

Biltillverkare som Mazda och Nissan hörde till förlorarna, med nedgångar på 5 respektive 3,3 procent. Toyota var en annan biltillverkare i fokus, efter att bolaget lämnat ett bättre nettoresultat och en högre försäljning än marknaden trott. Dessutom höjdes nettoresultatprognosen för helåret.

Även på de kinesiska fastlandsbörserna var utvecklingen negativ. Shanghai-börsen backade 0,6 procent medan Shenzhenbörsen sjönk 1,1 procent. Bland sektorerna stack finansiella bolag ut på nedsidan, med nedgångar för Northeast Securities och Guoyuan Securities på runt 5 procent.

I nästa vecka håller Kinabörserna stängt för firande av det kinesiska nyåret.

"Handeln är alltjämt tunn, då många investerare lämnar städerna för att röra sig mot sina hemorter", sade William Wong, en handlare vid Hongyuan Securities, till Bloomberg News.

Marknadstemperatur klockan 08:25

kl 7:00 kl 8:25 kl 12:35 Sedan 31/12

MSCI Asia Apex 50 +0,8% +0,8% - -10,4%
Nikkei 225 -1,3% -1,3% - -11,6%
Hongkong Hang Seng +0,6% +0,5% - -12,0%
Kinas Shanghai Comp +0,1% -0,6% - -21,9%
Kinas Shenzhen Comp -0,3% -1,1% - -24,2%
Taiwan Taiex STÄNGT STÄNGT - -3,3%
Sydkorea Kospi +0,2% +0,1% - -2,2%
Indien BSE Sensex 30 +0,8% +0,8% - -6,1%
Singapore Straits +1,9% +1,9% - -9,5%
Australia S&P/ASX200 -0,1% -0,1% - -6,0%


Innehåll från BenQAnnons

Teknikstrul under möten är något i det förflutna – med hjälp av BenQ:s smarta lösningar

Alla har vi troligtvis någon gång deltagit i möten där tekniken strular eller inte fungerat. Detta kan leda till stor frustration och även leda till att mötet inleds med dålig stämning eller upplevs som oprofessionellt. BenQ arbetar för att göra arbete, möten och undervisning enklare och mer effektivt med smarta lösningar där du slipper teknikstrul.

BenQ har sett flertalet trender när det kommer till mötesrumslösningar och arbetar ständigt för att möta sina kunders behov. Grunden till BenQ:s lösningar ligger i att effektivisera möten och den teknik som krävs för att du ska slippa lägga tid på teknikstrul och kunna presentera material i hög kvalité.

– Vi har nolltolerans mot strul och att det tar tid att starta möten. Vilket rum du än är i på kontoret och vare sig mötet sker på plats eller på distans ska möteslösningarna fungera snabbt och smidigt från början. Därför är våra produkter anpassade efter alla typer av enheter, operativsystem och dessutom molntjänsterna Google Drive, Dropbox och OneDrive, säger Daniel Assarson, Nordic Sales Manager på BenQ

Effektivare med trådlösa möten

I Norden tar vi ofta med oss en egen dator eller tablet och använder den för att utföra presentationer. Med BenQ:s InstaShow behöver du inte slösa tid på att leta reda på rätt kabel eftersom den funkar till alla enheter. Till synes är InstaShow en nätt puck som tar lite plats och där du med ett enkelt knapptryck ansluter din dator, mobil eller tablet till enheten du ska presentera på. Du kommer garanterat igång snabbt, enkelt och utan strul.

InstaShow är dessutom inbyggd med en hög säkerhetsstandard som klarar av att hantera sekretessbelagda och konfidentiella dokument inom bank- och militärsektorn samt hos polisen. Därmed kan du känna dig trygg och veta att överföringen sker säkert.

Den digitala samarbetsytan

Ytterligare en trend BenQ har lagt märket till är behovet av en digital samarbetsyta, något som de har besvarat med sina stora touchskärmar. Ett enkelt och bra verktyg både inom utbildningssektorn och på företagsmiljön. Istället för en vanlig whiteboard där du ständigt behöver sudda har du på touchskärmen oändligt med utrymme och kan dessutom spara innehållet och kan dela det med de som deltar på mötet. Om de är några som seltagare som är med på möte digitalt går de även att dela touchskärmen online så att de kan ta del av innehållet i realtid.

Touchskärmen har även en inbyggd luftkvalitetssensor som indikerar när det börjar bli dålig luft i rummet och kanske dags att ta en paus. Skärmen är dessutom antibakteriell, flimmerfri och har låg nivå av blått ljus. På så sätt bidrar det till en bekvämare arbetsmiljö där hjärna och ögon inte blir lika uttröttade. Touchskärmarna kan även dem anslutas till diverse molntjänster.

Smarta projektorer

Det ser kanske ut som en vanlig projektor utanpå men inuti är den smartare än någonsin. Du har möjlighet att hämta innehåll från olika molntjänster och den fungerar dessutom likt en smart-TV där du enkelt kan komma åt olika arbetsrelaterad appar, dokument, bild- och videofiler. Den smarta projektorn från BenQ har även den en trådlös presentationstjänst och tillsammans med InstaShow får du en lösning som är överlägsen när det gäller att spela upp rörligt presentationsmaterial och video. Du kan därmed presentera snabbt, enkelt och i utmärkt kvalité.

Om BenQ

BenQ står för – ”Bringing Enjotment and Quality to Life” och har sedan tidigt 2000-tal varit ett ledande varumärke inom tekniksektorn.

Förutom ett stort fokus på trender i vården har vi också en stor strävan efter att lämna ett grönt fingeravtryck och försöker inkorporera en miljövänlig strategi i varje steg vi arbetar med från innovation till användning och återvinningen av våra produkter.

- Över 100 000 anställda runtom i världen

- Kontor i 28 olika länder

- Närvaro i över 130 länder.

Läs mer om BenQ här

 

Mer från BenQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BenQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?