ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 16 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Utvecklarens miljardmisstag

  • Foto: Swiftkey

Engelsmannen Chris Hill-Scott, 29, bytte bort sin andel i bolaget han grundat mot en cykel. Nu köper Microsoft det virtuella tangentbordet för över 2 miljarder, skriver brittiska tidningar.

”Det är det största misstag jag någonsin gjort”, twittrade den forne Cambridge-studenten på onsdagen.

Det var år 2008 som Chris Hill-Scott lämnade SwiftKey. Han tyckte det var för slitsamt att starta företaget och valde i stället att satsa på en karriär som fotograf. Hade han då vetat vad den retroaktiva lönen för mödan landat på skulle beslutet blivit ett annat. I veckan offentliggjordes att Microsoft köper SwiftKey för dryga 2,1 miljarder.

Chris Hill-Scotts två kamrater, Jon Reynolds, 30, och Ben Medlock, 36, blev kvar och utvecklade appbolaget. Sju år senare får de nu dela på 50 miljoner pund, motsvarande 600 miljoner kronor. Själv bygger 29-åringen i dag hemsidor i utbyte mot en medelmåttig månadslön.

Appen SwiftKey används bland annat för att hjälpa användaren att skriva sms snabbare. Det virtuella tangentbordet finns redan i 300.000 mobiler och surfplattor världen över. Programmet lär känna användaren genom en typ av artificiell intelligens och förutsäger utifrån informationen nästa ord som denne är på väg att skriva.

Jon Reynolds och Ben Medlock  har räknat ut att programmet hittills har besparat användarna sammanlagt 100.000 år av sms-knappande.

Utöver SwiftKey har utvecklarna också hjälpt astrofysikern Stephen Hawking att uppgradera sin datorgenererade röst.

Vilket mobilabonnemang passar dig bäst? Jämför här! (extern tjänst)

Tyck till