ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Analys

Ulf Petersson: Imponerande av Fingerprint

Fingerprint Cards gav så att säga fingret åt belackarna. Bokslutsrapporten stärker synen om att biometriföretaget går mot ett fantastiskt år.

Fingerprint Cards imponerade på alla punkter i bokslutet, utom möjligen att bolaget valde att inte ge någon utdelning trots en nettokassa på 1 miljard kronor. Det är dock inte mycket att hänga upp sig på eftersom bolaget är inne i en enorm expansionstakt.

Till exempel landade omsättningen på 1,35 miljarder kronor det senaste kvartalet, vilket var 40 procent högre än under tredje kvartalet och hela tolv gånger mer än för ett år sedan.

Bruttomarginalen steg till rekordhöga 46,5 procent, vilket tyder på att prispressen är under god kontroll. Den höga bruttomarginalen gjorde även att rörelsemarginalen på 38,2 procent blev bättre än väntat. Det var viktigt för Fingerprint Cards aktiekurs eftersom den höga marginalen indirekt indikerar att bolaget tror på ett starkt 2016. När det gäller rörelsemarginalprognosen för 2016 utgick den nämligen från rörelsemarginalen under andra halvåret 2015, vars överraskande styrka därmed lyfter upp prognosen för 2016.

Bra var också att Fingerprint Cards vågar minska prognosintervallet för årets försäljning från 6,5-8,5 miljarder kronor till 7-8,5 miljarder kronor.

Summeras siffrorna bör Fingerprint Cards kunna tjäna 2,1-2,2 miljarder kronor i år efter skatt. Därmed värderas bolaget till p/e 15, vilket är i linje med Stockholmsbörsen. Bolaget har därmed genom den starka bokslutsrapporten och att ha höjt prognoserna för 2016 växt in i sin värdering.

Håller bara prognoserna framöver framstår inte Fingerprint Cards längre som särskilt övervärderad. Förutom att infria prognoserna gäller det även för bolaget att under resten av 2016 att bädda för att vara med i nästa generations fingeravtrycksläsare. En annalkande marknad är den för smarta kort, inklusive betalkort, vilket har en jättepotential med den ökade säkerhet som fingeravtryckläsning på kreditkortet innebär.

På aktiemarknaden uteblev dock den stora kursreaktionen. Efter en inledande kursuppgång på 7 procent sjönk aktiekursen tillbaka till 450 kronor, vilket betyder en uppgång på modesta 2 procent. Det betyder att Fingerprintaktien rörde sig mindre på rapportdagen än vilken annan börsdag som helst. Det är ovanligt för att inte säga unikt på Stockholmsbörsen och kan ses som att spekulationshaussen i Fingerprint Cards-aktien är på väg att upphöra. Det är på alla sätt bra.

Tyck till