ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Uber-kontot mer värt än kreditkortet 

  • Foto: TT.

Det finns anledning att hålla hårt i dina inloggningsuppgifter till taxitjänsten Uber. Priset för ett stulet Uber-konto är 17 gånger så mycket som för ett stulet kreditkort.

Nya siffror från säkerhetsföretaget Trend Micro visar att inloggningsuppgifter till Uber, Netflix och Paypal är mer stöldbegärliga än din plånbok. Ett stulet Uber-konto kostar i genomsnitt 32 kronor medan stulna kreditkortsuppgifter kostar cirka 2 kronor på den svarta nätmarknaden, Deep Web, enligt Trend Micro. 

Anledningen är att hackarna kan ta betalt för så kallade "fantomturer" genom att skapa ett falskt chaufför-konto och därefter beställa en lång körning från det hackade Uber-kontot. Enligt Trend Micro finns det flera Uber-användare som har blivit debiterade för långa körningar som de inte har beställt.

"Konkurrensen mellan köparna på Deep Web är stor och det finns en hög grad av specialisering bland hackarna. De undersöker och utvärderar hela tiden vilken typ av data de kan få mest pengar för och fokuserar därefter nästan enbart för att komma åt just den typen av data", säger Johan Jarl, säkerhetsexpert på Trend Micro Sverige, i ett pressmeddelande. 

Priset på till exempel personnummer, som traditionellt används för att begå identitetsstöld, har minskat sedan 2014. Personuppgifter kan i dag köpas för mellan 8-28 kronor, enligt Trend Micro. Det kan jämföras med ett Facebook- eller Netflix-konto som kostar 26 respektive 6 kronor. 

Det finns stor efterfrågan på Ebay- och Paypal-konton som inte har använts under en längre tid. Vissa konton har sålts för mer än 2.400 kronor.

"Äldre konton är populärt bland hackare eftersom det är mindre troligt att transaktionerna avslöjas då användaren oftast inte har lika bra koll på alla transaktioner", säger Johan Jarl i ett pressmeddelande. 

Tyck till