ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Strandhäll ska göra föräldraförsäkringen modern

  • Foto: TT
Arbetslivet har förändrats. Familjekonstellationerna varierar.
Mycket har hänt sedan föräldraförsäkringen tillkom och nu tillsätter regeringen en utredning för att göra den modernare.

"Det samhälle vi lever i i dag, och tanken om vilket samhälle vi vill leva i i morgon, har förändrats snabbare än försäkringen", skriver socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Utredningen har flera fokusområden. Målet är ett förslag med inriktning på ökad jämställdhet mellan föräldrar, en anpassning till modernt arbetsliv som innefattar olika anställningsformer, att underlätta för olika familjekonstellationer samt att genomgående förenkla försäkringen.

RFSL tycker att det är viktigt att utredningen tar hänsyn till att familjer kan bestå av fler än två föräldrar.

"Vi driver ju att vi tycker att man ska kunna vara fler än två vårdnadshavare och juridiska föräldrar, men det kanske är en lite större reform. Så i väntan på det vill vi att man ska kunna överlåta föräldraförsäkringsdagar, precis som man kan med vab-dagar, det skulle möjliggöra för familjer där man är fler att dela mer", säger förbundsordförande Ulrika Westerlund.

Organisationen Företagarna, som länge pekat på att föräldraförsäkringen innebär stora problem för företagare, välkomnar utredningen.

"Deras möjligheter att ta ut föräldraledighet är väsentligt mycket sämre än vad den är för deras anställda. Vi måste få ett system som bättre lirar mellan anställda och företagare för vi kommer få allt mer företagare i framtiden", säger vd Günther Mårder.

Johan Forssell, Moderaternas socialförsäkringspolitiske talesperson, tycker att flera av punkterna är viktiga.

"Däremot tycker jag det är tråkigt att regeringen har sagt att det inte ska vara en parlamentarisk utredning, det vill säga att alla partier medverkar. Det tror jag hade varit bra för att få en större samsyn över parti- och blockgränserna", säger han till TT.

"Regeringen tycks inte vara så intresserad av samarbete som den tidigare gett uttryck för", menar Johan Forssell.

Det tycker jag är tråkigt, inte minst i den här frågan som är väldigt långsiktig och berör så många människor.

Den svenska föräldraförsäkringen tillkom 1974.

Tyck till