ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Stockholmsbörsen: Rapporter stärker

Vid lunchtid på torsdagen låg Stockholmsbörsen på plus, strax under dagshögsta, understödd av råvarurelaterat och rapportbolag.

Vid 13.30-tiden hade OMXS30 gått upp 1,2 procent till 1.322. Aktier för nära 10 miljarder kronor hade då omsatts.

Bland de ledande Europabörserna ökade Euro Stoxx 50-index 0,2 procent, tyska DAX var oförändrat medan FTSE 100 klättrade 1,1 procent i London.

Europeiska råvarubolag gick stark på att oljan höll sig kring nollan efter onsdagens tjurrusning, samt att Kina skärpt tidigare aviserade planer kring framtida stålproduktionskapacitet. På svenskt börsgolv var SSAB, Boliden och Lundin Petroleum några av de bäst presterande aktierna.

Hyfsade rörelser syntes också bland vissa rapportbolag, bland annat klättrade Fingerprint 3,7 procent. Marknaden tog fasta på att sensorbolaget levererade ett högre rörelseresultat och intäkter än väntat samt återköp av aktier. En uppjusterad intäktsprognos fanns också med på pluskontot.

En annan ljuspunkt inom OMXS30-index var SEB som ökade 7,9 procent och bidrog överlägset mest till börsuppgången i punkter räknat. Rörelseresultatet var 15 procent bättre än väntat och storbanken bjöd också på en höjd utdelning. Avslutningsvis ser banken ingen anledning till reserveringar inom området energi, vilket kan ha lugnat vissa investerare med tanke på raset i oljepriset.

I det uppmuntrande börsklimatet syntes bara några få aktier på minus inom storbolagsindex där Astra Zeneca stack ut med minus 5,3 procent. Enligt aktörer på finansmarknaden var det läkemedelsbolagets tillväxthopp, som exempelvis blodproppshämmaren Brilinta och diabetesmedlet Bydureon, som orsakade fallet. En klen prognos tynger sannolikt också.

Skanska bommade SME-estimaten med 11 procent inom det viktiga området, orderingång bygg. Överlag var orderingången inom området god bortsett från den amerikanska verksamheten som var fortsatt utmanande. Aktien tappade 2,3 procent.

Utanför OMXS30 utmärkte sig JM i negativ bemärkelse då aktien föll 10 procent. Både försäljning och vinst inom området bostad Stockholm var klart lägre än SME-Direkts konsensus.

Roligare var det för aktieägarna i Trelleborg som fick se sin aktie stiga 2,9 procent efter morgonens kvartalsrapport. Industrigruppens resultat var något bättre än väntat och då särskilt området Offshore & Construction samt det största affärsområdet Sealing Solution.

Även Notes rapport lockade till sig köpare och aktien steg också 10 procent. Vinsten för kontraktstillverkaren på cirka 7 miljoner kronor var i linje med fjolårets jämförelsesiffra trots en kostnad på nästan 4 miljoner för vd-byte. En föreslagen utdelningshöjning kan också ha triggat köparna.

Loomis rönte också framgångar i form av stigande aktiekurs efter en rapport som visade på stark organisk utveckling i USA. Aktien ökade drygt 6 procent.

Sämre gick det för Mycronic vars aktie rasade 12 procent. It-bolagets vinst var klart lägre än motsvarande period i fjol och den höjda utdelningen nådde inte upp till marknadens förväntningar.

I vårt västra grannland rusade Statoil 8 procent tack vare uppgång i oljan och en rapport som visade på oförändrad utdelning och bara marginellt lägre vinst än väntat.

I mer östlig riktning, närmare bestämt Helsingfors ökade Metso 3 procent trots en vinst som inte nådde upp till marknadens förväntningar. Uppgången kommer dock från låga nivåer, aktien är ned cirka 20 procent sedan mitten av december.

Jämför aktiedepåer - hitta lägsta courtaget (Extern tjänst)

Tyck till