ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Sågning i Stora Enso

  • VÄRDERADES NED. Stora Enso, med vd:n Karl Henrik Sundström, föll på börsen trots att resultatet kom in i linje med förväntningarna. Foto: Jack Mikrut

Stora Enso höjer utdelningen för första gången på fem år och den nya fabriken i Kina ligger till och med före plan.
Det räckte inte för marknaden som sågade aktien direkt.

”Vi har haft fem år med oförändrad utdelning och vill skicka en signal till våra aktieägare i en annars ganska orolig omvärld”, säger Karl-Henrik Sundström, vd för Stora Enso.

Ändå fick han se aktien falla direkt när rapporten släpptes klockan 12 svensk tid och när handeln stängde var kursen ned 6 procent. Nordea var största nettosäljare.

Höjningen av utdelningen med 10 procent till 0,33 euro per aktie, motsvarande 3,10 kronor, låg redan i korten. Och trots ett starkt kassaflöde på 14,5 miljarder kronor på helåret och minskad skuldsättning blev det inte mer.

Det operativa rörelseresultatet för fjärde kvartalet landade exakt på analytikernas prognos, 242 miljoner euro – motsvarande 2,27 miljarder kronor. Resultatet före skatt blev nära 3,4 miljarder kronor och 7,6 miljarder för hela 2015, men då ingår en rad engångsposter som exempelvis intressebolaget Bergviks uppskrivning av skog med drygt 8 miljarder kronor, varav 4,1 landar i Storas resultaträkning.

”Vad jag är väldigt nöjd med i kvartalet är att vi har ökat vår operativa marginal från 8,2 till 9,7 procent och då ska man veta att i det här resultatet ligger 16 miljoner euro för ökade underhållskostnader, bland annat. Den här 1,5 procentenheten upp är egentligen 2,6 procent upp”, säger Karl Henrik Sundström.

Under fjärde kvartalet minskade Stora Ensos omsättning med 2,5 procent till 2,5 miljarder euro, 23,3 miljarder kronor, men justerat för avyttringarna av två bruk och den strukturella nedgången för papper blev det i stället en tillväxt på 5,4 procent. Massan från Montes del Plata bidrog starkt. Leveranserna av avsalumassa steg till 486.000 ton i oktober–december, nära 6 procent mer än i tredje kvartalet och 17,7 procent mer än sista kvartalet 2014. Flertalet av Storas massabruk nosar på eller har satt produktionsrekord de senaste månaderna.

”Det är rekord för Montes del Plata och det går väldigt bra för våra massabruk i Norden”, säger Karl-Henrik Sundström.

Hur ser det ut med kartong och wellråvara, blir det nya prisjusteringar?
”Vi ser lite pristryck på wellråvara, men kartong ser vi lite mer positivt på och consumer board är stabilt.”

Resultatet inom Paper rasade med 40 procent till 385 miljoner kronor sista kvartalet. Det var bättre än analytikerna hade vågat hoppas på, men Karl-Henrik Sundström är ändå bekymrad över att det så tufft på marknaden för tryckpapper och finpapper.

Närmar ni er stängning av fler pappersmaskiner?
”Inte för tillfället och med det menar jag så långt vi kan se framåt, cirka ett halvt till tre kvarts år framåt.”

Den nya kartongfabriken i Guangxi Kina är den sista i raden av jätteinvesteringar som Stora Enso har gjort utomlands och bygget ligger nu lite före plan. Driften väntas starta under andra kvartalet, i stället för som tidigare sagt i mitten av året.

Tyck till