1515

Räntor och valutor: Euron fortsätter att stärkas

Euron fortsätter att stärkas i torsdagens europeiska förmiddagshandel, trots nya tydligt duvaktiga besked från ECB-chefen Mario Draghi. Europeiska statspappersräntor stiger samtidigt något, i ett något mer positivt börsklimat, från nedpressade nivåer i onsdagens avslutade handel.

ECB-chefen Mario Draghi talade i Frankfurt på torsdagen, han konstaterade att globala krafter pressar ner inflationen men att det inte är något skäl för inaktivitet från ECB.

"Det viktiga är att centralbanker agerar inom deras mandat för att uppfylla sina mandat", sade han, och tillade att "risken med att agera för sent väger tyngre än risken med att agera för tidigt".

ECB-chefen inskärpte därmed de tidigare budskapen om hög beredskap för nya lättnadsåtgärder i samband med rådsmötet i mars, då ledamöterna har tagit del av ECB-tjänstemännens nya inflationsprognoser.

ECB noterade också i sin månadsbulletin att den förväntade inflationsbanan 2016 nu är signifikant lägre än den var i decemberprognosen, baserat på lägre oljepriser. Det var också i stort sett det budskap som Mario Draghi meddelade i samband med presskonferensen efter rådsmötet för två veckor sedan.

Klockan 11.00 publicerar EU-kommissionen sin nya prognos, och dessa kanske också kan ge en vink om vad man kan vänta beträffande inflationen i ECB-tjänstemännens marsprognoser.

Bank of England, BOE, är ytterligare en europeisk centralbank med inflationsproblem, och den levererar ett nytt räntebesked samt ny inflationsrapport klockan 13.00.

Det finns inga förväntningar om penningpolitiska åtgärder i dag, men frågan är om inflationsrapporten kommer ge stöd till marknadens förväntningar om att en första räntehöjning nu återigen kan väntas betydligt senare än vad banken tidigare har antytt, och att en räntesänkning inte längre är utesluten.

David Blanchflower, tidigare ledamot i BOE:s penningpolitiska kommitté, sade i en intervju med Bloomberg News att den brittiska ekonomin bromsar in, kina bromsar och de finansiella förhållandena i USA är stramare. Han misstänker därför att BOE tvingas justera ned sina prognoser.

"Jag tror att utsikterna är ganska starka nu för att nästa steg faktiskt blir en sänkning", sade David Blanchflower.

Svenska statsobligationsräntor handlas på nära oförändrade nivåer på torsdagsförmiddagen, jämfört med onsdagens stängning. Kronan handlas samtidigt nära oförändrat mot euron, men närmare 9 öre starkare mot dollarn.

Den svenska dataagendan är tunn på torsdagen, men klockan 12.00 väntas i alla fall nya prognoser från Migrationsverket.

Apropå centralbanker med inflationsproblem, Riksbankens nästa räntebesked väntas om en vecka. Enligt marknadens prognoser bör man räkna med såväl sänkta inflationsprognoser som nya penningpolitiska lättnader, mest troligt en sänkning av reporäntan, till -0,45 procent.

Även beträffande Federal Reserve börjar uttalanden från företrädarna i någon mån bekräfta marknadens förväntningar om att de ekonomiska förutsättningarna inte längre motiverar räntehöjningar enligt de prognoser som publicerades i samband med räntebeskedet i december.

Efter förhållandevis mjuka kommentarer från Fedchefen i New York, William Dudley, tidigare på onsdagen kom även mjuka kommentarer från Fedguvernören Lael Brainard i en intervju med Wall Street Journal sent på onsdagskvällen.

Hon sade att hon är oroad för att spänningar på tillväxtmarknaderna inklusive Kina kan bromsa tillväxten i de utvecklade ekonomierna och spilla över till USA.

"Detta leder till svagare export, företagsinvesteringar och industriproduktion i USA, långsammare framsteg med att nå inflationsmålet, och finansiell åtstramning genom valutan och vidgade riskspreadar på finansiella tillgångar", sade hon.

Enligt Lael Brainard stärker den senaste tidens utveckling skälen för Fed att avvakta och bevaka utvecklingen noga.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på sedvanlig veckodata över nyanmälda arbetslösa samt preliminär produktivitetsdata för fjärde kvartalet, klockan 14.30, samt data över industriorderingången i december, klockan 16.00.

Klockan 14.30 ska vidare Fedchefen i Dallas, Robert Kaplan, tala om globala ekonomiska förhållanden. Klockan 23.00 talar Fedchefen i Cleveland, Loretta Mester, om sin syn på utsikterna för 2016.

Torsdag kl.10:30 (onsdag kl.16:15)
USD/SEK 8:4171 (8:5012) Statsobl 2y -0,55 (-0,56)
EUR/SEK 9:3863 (9:3803) Statsobl 10y 0,56 (0,56)
EUR/USD 1:1152 (1:1034) Räntegap/ty 25 (27)
US obl 10y 1,89 (1,82) Tysk obl 10y 0,31 (0,29)


Innehåll från SiemensAnnons

Tekniken som skapar attraktiva fastigheter och bidrar till hållbar lönsamhet

Med tekniken som möjliggörare skapas ekonomisk och social hållbarhet. Med den insikten som grund levererar Siemens Smart Infrastructure en konkurrenskraftig portfölj som hjälper fastighetsbranschen att utveckla smarta, säkra, energieffektiva och hållbara lösningar i både befintliga och nya byggnader.

Som ett stort företag inom tekniksektorn vet Siemens vilka utmaningar fastighetsägare, hyresgäster och medarbetare står inför under uppförandet av smarta byggnader. Genom att nyttja teknik och smarta system i samverkan kan många av utmaningarna lösas men för en hållbar utveckling måste man även se bortom själva byggnaden. Med hjälp av bredden i portföljen kan Siemens hjälpa företag och samhälle att bland annat se möjligheterna i energiutmaningen, bidra till en hållbar laddinfrastruktur för fossilfria fordon och med teknisk infrastruktur skapa smarta byggnader som människor vill bo och arbeta i. Genom effektivt nyttjande av hyrd kontorsyta och ökad upplevelse för medarbetaren skapar dessa lösningar både social och ekonomisk hållbarhet samtidigt som fastighetens värde ökar.

– Omställningen för fastighetsägare går fort och jag tror att många känner en stress över ”Var ska jag börja?”. Vårt råd är att komma igång genom att sätta en långsiktig plan och att arbeta med öppna plattformar som möjliggör flexibilitet. Börja sedan med något som ger snabbt resultat, till exempel att åtgärda fastighetens mätarstruktur, det möjliggör energioptimering. Mitt råd är att våga fråga, det finns hjälp att få, säger Annika Persson, Branch Account Manager.

Siemens kopplar samman energisystem, byggnader och industrier på ett smart sätt där kunden alltid är i fokus, utgångsläget är utifrån kundens behov och en förståelse för verksamheten under uppförandets tre faser; design, konstruktion och förvaltning. Redan i designfasen är det viktigt att sätta en gemensam plan för vad som ska uppnås med byggnadens tekniska infrastruktur för att förebygga brister längre fram. Därför är öppna plattformar för kommunikation som både kan ta emot och leverera data nyckeln till framgång.  

– Vi hjälper vår kund att förbli nyfiken, vara uthållig, experimentera och anpassa sig genom vår adaptiva och intuitiva teknik. Tanken med Smart Infrastructure är att skapa ett ekosystem där morgondagens fastigheter, effektivt och hållbart, skall arbeta för de personer som lever och verkar där och inte tvärtom. Det bidrar till en hållbar utveckling för att skydda planeten för nästa generation samtidigt som samhället gör framsteg och bidrar till våra kunders framgång, berättar Annika Persson.

Om Siemens

Siemens gör världen till en mer uppkopplad och omtänksam plats där hållbar energi levereras pålitligt och effektivt. Med en bred portfölj av nätstyrning och automatisering; effektfördelning, omkoppling och styrning, fastighetsautomation, brandsäkerhet, säkerhetssystem, VVS-styrning och energilösningar förbättrar Siemens vårt sätt att leva och arbeta. Siemens Smart Infrastructure kopplar på ett smart sätt samman energisystem, byggnader och industrier.

siemens.se/smartabyggnader

 

Mer från Siemens

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?