ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Räntor och valutor: Euron fortsätter att stärkas

Euron fortsätter att stärkas i torsdagens europeiska förmiddagshandel, trots nya tydligt duvaktiga besked från ECB-chefen Mario Draghi. Europeiska statspappersräntor stiger samtidigt något, i ett något mer positivt börsklimat, från nedpressade nivåer i onsdagens avslutade handel.

ECB-chefen Mario Draghi talade i Frankfurt på torsdagen, han konstaterade att globala krafter pressar ner inflationen men att det inte är något skäl för inaktivitet från ECB.

"Det viktiga är att centralbanker agerar inom deras mandat för att uppfylla sina mandat", sade han, och tillade att "risken med att agera för sent väger tyngre än risken med att agera för tidigt".

ECB-chefen inskärpte därmed de tidigare budskapen om hög beredskap för nya lättnadsåtgärder i samband med rådsmötet i mars, då ledamöterna har tagit del av ECB-tjänstemännens nya inflationsprognoser.

ECB noterade också i sin månadsbulletin att den förväntade inflationsbanan 2016 nu är signifikant lägre än den var i decemberprognosen, baserat på lägre oljepriser. Det var också i stort sett det budskap som Mario Draghi meddelade i samband med presskonferensen efter rådsmötet för två veckor sedan.

Klockan 11.00 publicerar EU-kommissionen sin nya prognos, och dessa kanske också kan ge en vink om vad man kan vänta beträffande inflationen i ECB-tjänstemännens marsprognoser.

Bank of England, BOE, är ytterligare en europeisk centralbank med inflationsproblem, och den levererar ett nytt räntebesked samt ny inflationsrapport klockan 13.00.

Det finns inga förväntningar om penningpolitiska åtgärder i dag, men frågan är om inflationsrapporten kommer ge stöd till marknadens förväntningar om att en första räntehöjning nu återigen kan väntas betydligt senare än vad banken tidigare har antytt, och att en räntesänkning inte längre är utesluten.

David Blanchflower, tidigare ledamot i BOE:s penningpolitiska kommitté, sade i en intervju med Bloomberg News att den brittiska ekonomin bromsar in, kina bromsar och de finansiella förhållandena i USA är stramare. Han misstänker därför att BOE tvingas justera ned sina prognoser.

"Jag tror att utsikterna är ganska starka nu för att nästa steg faktiskt blir en sänkning", sade David Blanchflower.

Svenska statsobligationsräntor handlas på nära oförändrade nivåer på torsdagsförmiddagen, jämfört med onsdagens stängning. Kronan handlas samtidigt nära oförändrat mot euron, men närmare 9 öre starkare mot dollarn.

Den svenska dataagendan är tunn på torsdagen, men klockan 12.00 väntas i alla fall nya prognoser från Migrationsverket.

Apropå centralbanker med inflationsproblem, Riksbankens nästa räntebesked väntas om en vecka. Enligt marknadens prognoser bör man räkna med såväl sänkta inflationsprognoser som nya penningpolitiska lättnader, mest troligt en sänkning av reporäntan, till -0,45 procent.

Även beträffande Federal Reserve börjar uttalanden från företrädarna i någon mån bekräfta marknadens förväntningar om att de ekonomiska förutsättningarna inte längre motiverar räntehöjningar enligt de prognoser som publicerades i samband med räntebeskedet i december.

Efter förhållandevis mjuka kommentarer från Fedchefen i New York, William Dudley, tidigare på onsdagen kom även mjuka kommentarer från Fedguvernören Lael Brainard i en intervju med Wall Street Journal sent på onsdagskvällen.

Hon sade att hon är oroad för att spänningar på tillväxtmarknaderna inklusive Kina kan bromsa tillväxten i de utvecklade ekonomierna och spilla över till USA.

"Detta leder till svagare export, företagsinvesteringar och industriproduktion i USA, långsammare framsteg med att nå inflationsmålet, och finansiell åtstramning genom valutan och vidgade riskspreadar på finansiella tillgångar", sade hon.

Enligt Lael Brainard stärker den senaste tidens utveckling skälen för Fed att avvakta och bevaka utvecklingen noga.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på sedvanlig veckodata över nyanmälda arbetslösa samt preliminär produktivitetsdata för fjärde kvartalet, klockan 14.30, samt data över industriorderingången i december, klockan 16.00.

Klockan 14.30 ska vidare Fedchefen i Dallas, Robert Kaplan, tala om globala ekonomiska förhållanden. Klockan 23.00 talar Fedchefen i Cleveland, Loretta Mester, om sin syn på utsikterna för 2016.

Torsdag kl.10:30 (onsdag kl.16:15)
USD/SEK 8:4171 (8:5012) Statsobl 2y -0,55 (-0,56)
EUR/SEK 9:3863 (9:3803) Statsobl 10y 0,56 (0,56)
EUR/USD 1:1152 (1:1034) Räntegap/ty 25 (27)
US obl 10y 1,89 (1,82) Tysk obl 10y 0,31 (0,29)
Tyck till