ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Proffset: Kina kommer öka köpen i Sverige

  • Kinarådgivaren Frédéric Cho. Foto: TT

Medan de kinesiska storköpen i väst kommer slag i slag lär förvärven i Sverige fortsätta att ske bland främst små och medelstora företag, då ägandet i svenska storföretag ofta är låst i sfärer och bolagen därför är mer svåråtkomliga.

Det bedömer den svenska Kinarådgivaren Frédéric Cho i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt på torsdagen.

"Det pågår redan kinesiska förvärv i visst mått av små och medelstora svenska bolag i viss utsträckning, och det tror jag kommer att fortsätta. Storföretag kan visserligen i många fall vara attraktiva, men de är ofta svårare att köpa in sig i på grund av de ägarstrukturer, med sfärtillhörighet och så vidare, som dominerar i Sverige i högre utsträckning än det mer familjedominerade näringslivet i exempelvis Tyskland", säger han.

Bland sektorer kineserna är på jakt efter nämner han olika typer av miljöteknik, till exempel luft-, vatten-, avgas- och vattenrening, eftersom Kina har stora utmaningar kring föroreningar. Hälsa och sjukvård är också intressant, menar Frédéric Cho.

I julas aviserade statliga Beijing Drainage köpet av det Lundbaserade och KF-ägda vattenreningsbolaget Purac, med cirka en halv miljard kronor i omsättning, och bland noterade bolag i sektorn har storposter i Opcon och Josab köpts av kineser under de senaste åren.

Fabriksventilationsbolaget Nederman ägs till strax under 30 procent av Latour. Frédéric Cho utesluter inte att ett kinesiskt bud så småningom kommer att lämnas, och att bolaget säljs om priset är det rätta: Nederman har åtminstone en bra position i Kina, säger han.

I veckan spekulerade Barclays i att Kina skulle köpa ut anläggningsmaskinerna från Sandvik eller Atlas Copco.

"Ingenting är omöjligt, men samtidigt är både Atlas Copco och Sandvik aktiva själva med strategiska förvärv av kinesiska aktörer för att så att säga mota Olle i grind och etablera sig starkare i det snabbväxande medelsegmentet, 'better than good'", säger Frédéric Cho om det och nämner att det ibland är en fråga om att äta eller ätas.

Ett medelstort svenskt verkstadsbolag som Gunnebo, verksamt inom bland annat bankvalv, tunnelbanespärrar och kontanthanteringsmaskiner, kan enligt Frédéric Cho bli mer och mer intressant i takt med förändrade krav och efterfrågan på bolag med inte bara bra produkter, utan även stor erfarenhet.

"Allt Kina köper behöver inte vara hightech, utan det kan även handla om att köpa bolag som bevisligen är skickliga på det de gör, har varit i gång väldigt länge och har systemlösningar", säger han och tillägger att inget är omöjligt givet ökande Kinainvesteringar i EU.

I fjol var ökningstakten cirka 50 procent till nivån 20 miljarder euro, och enligt Frédéric Cho väntas en ytterligare ökning i år.

 

 

Större Kinaköp i väst hittills 2016:Lumileds (USA, avbrutet av CFIUS, en USA-kommitté)GE Appliances (USA, ännu ej godkänt)Krauss Maffei (specialmaskintillverkare)Syngenta (köpare: ChemChina)EEW (säljare: EQT:s infrastrukturfond)Kuka (vitvarutillverkaren Midea ökar till 10,2 från 5,4 procent)

Tyck till