ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Nordenbörser: Statoil lyfte Norge

Utvecklingen på de nordiska börserna var blandad under torsdagens handel, där storbolagsindexen i Helsingfors och Köpenhamn stängd med mindre avvikelser från nollstrecket, medan Oslobörsen noterades för en uppgång på nära 3 procent stärkt av rapporterande Statoil.

Samlingsindexet Nordic VINX 30 noterades vid stängning 0,3 procent högre till nivån 883.

I Finland var OMXH25-index 0,3 procent ned vid stängning, tyngd av Nokia och skogsbolagen UPM-Kymmene och Stora Enso. Det sistnämnda blev svagaste aktie i indexet med minus 6,3 procent, trots en rapport som sett till helheten motsvarat marknadens förväntningar.

I andra änden hittades en rad verkstadsbolag, däribland Metso som steg 6,4 procent. Detta trots ett klart lägre rörelseresultat än väntat i morgonens kvartalsrapport från bolaget.

I Danmark stängde OMXC20 vid plus 2,7 procent, med stöd från bankerna Jyske Bank, Danske Bank och Nordea som alla stängde över 2,6 procent.

Novo Nordisk lyckades samtidigt, med ett kurstapp på 4,8 procent, positionera sig i det danska indexets botten för andra dagen i rad. I spåren av de något nedslående långsiktiga mål som bolaget lämnat i onsdagens rapport, fick Novo Nordisk under torsdagen se rekommendationerna och riktkurserna för sin aktie sänkas av en rad analyshus.

I Oslo avslutade OBX-index vid plus 2,7 procent, till största del lyft av Statoil som steg 9 procent. Analytiker som TDN Finans talat med lyfte fram den upprätthållna utdelningsnivån och nya kostnadsminskningsåtgärder som positiva aspekter av rapporten.

Tyck till