ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

New York: Jobbade sig upp på plus

New York-börserna utvecklade sig slagigt under torsdagens handel, men hade vid stängning hittat tillbaka upp ovan nollstrecket. Råvaru- och verkstadsbolag anförde bland sektorerna.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average 0,5 procent upp vid 16.417, medan S&P 500 handlades 0,2 procent upp till nivån 1.915. Tekniktunga Nasdaq Composite steg samtidigt 0,1 procent till 4.510.

Omkring 1.200 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade runt 2.180 miljoner aktier bytt ägare.

Handeln var dock ojämn, och en dryg timme före stängning noterades S&P 500 ned 0,4 procent. Rörelserna föregicks av liknande pendlingar i oljepriserna.

"En del av osäkerheten vi ser kommer av tänjbarheten i oljepriserna. Vi har sett en hel del volatilitet där, och det utan nyhetsrubriker", sade Yousef Abbassi, global marknadsstrateg vid JonesTrading Institutional Services, till Bloomberg News.

Bland sektorerna gick verkstads- och råvarubolag starkt, stödda av en försvagning av dollarn för andra dagen i rad. Inom Dow Jones var Caterpillar bästa aktie med en uppgång på 4,3 procent, och utanför indexet steg aktier som Freeport-McMoran, Alcoa och US Steel med 17, 10 respektive 9 procent.

"Ju svagare dollar, desto bättre för råvarorna. Så länge oljan kan stabilisera sig, tror jag vi kan komma tillbaka. Och så länge räntorna håller sig lång tror jag aktier kan studsa upp betydligt", sade Andrew Brenner, ansvarig för räntehandeln vid National Alliance i New York, till Bloomberg News.

En av de svagare sektorerna var detaljhandel, där Ralph Lauren var en förlorare med minus 22 procent. Klädbolaget har sänkt sin prognos över 2016 års intäktstillväxt till 1 procent, från tidigare 3-5 procent.

Kundtillströmningen har varit klen i både gallerior och bolagets egna butiker, samtidigt som den starkare dollarn pressat bolagets intjäning utomlands.

Kohls var en annan detaljhandelsaktie som föll under dagen. Försäljningen i det fjärde kvartalet visade sig ha varit lägre än marknaden trott, men framförallt var det bolagets guidning för innevarande år som svek marknadsförväntningarna. Vinsten för 2016 väntas nu bli 3:95-4:00 dollar per aktie, att jämföra med konsensusprognosen på 4:30 dollar per aktie. Aktien noterades till minus 19 procent.

Linkedin rapporterade efter torsdagens börsstängning ett resultat för det fjärde kvartalet som överträffade analytikernas förhandstips. Men bolagets prognoser för innevarande kvartal och helårets 2016 var dock kraftigt lägre än vad marknaden hade räknat med, och aktien handlades ned mer än 20 procent i efterhandeln.

På torsdagens amerikanska statistikfront framkom bland annat att antalet nyanmälda arbetslösa ökat mer än väntat under förra veckan, samt att orderingången i landets industri sjönk i ungefärlig linje med förväntan under december.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 3 punkt till 1,85 procent.

Tyck till