ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Analys

Mikael Vilenius: SEB bjöd på glädjerus

  • Analysa av Mikael Vilenius.

Ingen har bjudit på lika många positiva resultatöverraskningar som SEB:s vd Annika Falkengren. Men det har skett så många gånger att det har trubbat av placerarna som nuförtiden normalt inte drar särskilt stora växlar på det.

Men när det i bokslutet även fanns en oväntat stor utdelningshöjning och en karta till en ny bankfest utbröt det största glädjeruset på en SEB-rapport på nästan fyra år. Här är de tre glädjeämnena:

* Bättre kvartalsresultat än väntat. Att Riksbankens minusränta skulle pressa ned SEB:s räntenetto var alla redo för. Så blev det också. Att fallande priser på de flesta tillgångar och försiktiga företagsledningar skulle dra ned aktiviteten och slå mot företagsbankens provisionsnetto låg även det i korten. Det slog också in. 

Men en sak missade de flesta bedömare. Det var att kunderna skulle springa efter SEB:s säkringsprodukter och riskhanteringstjänster när finansmarknaden fick frispel och oljepriset kollapsade i slutet av förra året.  

* Utdelningshöjningen. SEB:s styrelse föredrar att öka utdelningen varje år istället för att låta den slavisk följa vinsten. Nu höjde den med 50 öre till 5,25 kronor per aktie. Det var dubbelt upp mot analytikernas förväntningar. Uppenbart har ledningen en ljusare tro på framtiden än marknaden. Efter utdelningshöjningen ger SEB-aktien en direktavkastning på drygt 6 procent. Det är lika mycket som i Swedbanks efter dess utdelningssänkning.

* Inbjudan till fortsatt bankfest. Rapportens clou var det nya batteriet med finansiella mål för de närmaste tre åren. De gamla som gavs i bokslutet 2012 och gick i mål 2015 har SEB nått med bravur. De nya målen till 2018 har samma ambitionsnivå – att höja vinsten, 9 procent per år och att förbättra lönsamheten på eget kapital, med drygt 1 procentenhet. 

SEB fortsätter också att sikta på oförändrade kostnader, eller under 22,5 miljarder kronor om året för 2016 och 2017. Därmed är budskapet solklart – ledningen räknar med att framgångsformeln med att sälja mer till befintliga kunder, nya produkter, ökad digitalisering och färre anställda som gör mer även kommer att fungera framöver. 

Av målen och ett par antaganden går det att räkna fram att SEB tror att intäkterna kommer att öka med 4-5 procent per år och kostnaderna i förhållande till intäkterna (K/I-talet) sjunka från 0,49 i fjol till 0,44 under 2018. 

Med oförändrad skattesats innebär målen även att SEB siktar på att göra 21,6 miljarder kronor i vinst efter skatt 2018. Det motsvarar 9,80 kronor per aktie. Den vinsten vill börsen bara betala till knappt nio gånger. Det är lågt.

Ännu mer lockande är SEB:s utdelningstillväxt. Banken håller utdelningspolitiken, att dela ut minst 40 procent av nettoresultatet, oförändrad. Det är av mindre betydelse. SEB är långt över det golvet. Årets utdelning motsvarar 69 procent av 2015 års nettoresultat. Delar SEB ut lika mycket av sitt nettoresultat 2018 skulle det motsvara 6,80 kronor per aktie. Det skickar upp direktavkastning 2018 till attraktiva 8 procent. 

Tidigare har SEB:s mål förvekligats. Gör banken det igen räcker det mer än väl för att äga aktien.

Tyck till