ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Många luras av falska investeringar

  • Foto: Fredrik Sandberg/TT

Förra året polisanmäldes ett hundratal fall av investeringsbedrägerier där svenska sparare och lurats att satsa pengar i företag som inte finns. Det är en fördubbling jämfört med 2014.
"Det här är ett jätteproblem", säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericentrum.

De flesta bör vid det här laget vara medvetna om att internet är en tummelplats för bedragare. Svindlerier med kontokort och nätfiske har blivit vardagsmat, men investeringsbedragarna spelar i en helt annan division.

 

Det handlar om kriminella "aktiemäklare" som kontaktar svenska sparare och företag och som tålmodigt bygger upp en förtroendefull relation. Det kan ta ett eller två år innan det kommer ett erbjudande om investering. Den backas upp av falska webbplatser, trycksaker och till och med något som ser ut som riktiga börssidor, enligt Konsument Europa, en fristående enhet inom Konsumentverket.

"Här handlar det inte om några vanliga bedragare utan om välutbildade och vältaliga människor som vill sälja en trovärdig produkt. Jag har talat med många av de drabbade som själva är i aktiebranschen och de beskriver alla att uppläggen känns äkta", säger Jan Olsson.

 

De fall han har kännedom om har handlat om allt från 50 000—100.000 kronor och upp till miljonbelopp. Pengarna försvinner ofta via Hongkong in i Kina och anmälningarna leder i princip aldrig till åtal.

"De finns ingen polisorganisation på jorden som kommer åt pengarna. Europol försöker inleda diskussioner med de länder som så här långt inte samarbetat överhuvudtaget och lämnat ut information."

Det finns indikationer på att bedragarna kan skapa falska fasader för varje enskilt bedrägeri, vilket gör det väldigt svårt för den presumtive investeraren eftersom det saknas varningar från finansinspektioner eller på nätet från andra som har drabbats.

Tyck till