ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

M-kritik efter kärnkraftsmöte

  • Lars Hjälmered. Foto: Henrik Montgomery/TT

Energikommissionen ska ta fram en promemoria om kärnkraftens kostnader och utmaningar. Men regeringen vill inte ge några besked om effektskatten. "Jag är besviken", säger Moderaternas energipolitiska talesperson Lars Hjälmered.

På torsdagen ställde sig energikommissionen bakom förslaget från energiminister Ibrahim Baylan (S) att ta fram en promemoria om kärnkraften. Det handlar om att närmare studera kostnader, intäkter och utmaningar.

”Det är viktigt nu när vi har skarpa diskussioner och förhandlingar att det sker mot faktabakgrund och inte bara ur ögonblicksbilder”, säger han.

Kärnkraftsbolagen är hårt pressade till följd av de låga elpriserna och den höjda effektskatten. Enligt Ibrahim Baylan befinner sig energisektorn i en stor omvälvning.

”Det är delvis ett nytt läge och det måste man ta till sig. Därför är jag väldigt glad att vi har en energikommission, så att vi kan hitta pragmatiska lösningar”, säger han.

Vattenfalls vd Magnus Hall kräver att effektskatten avskaffas. Är du öppen för det?
”Regeringens ambition är att hitta en bred samsyn i riksdagen och lämna de senaste 40 årens träta om kärnkraften bakom oss, så att vi alltid kan garantera våra hushåll och industrier el till konkurrenskraftiga priser”, säger Ibrahim Baylan.

Moderaternas Lars Hjälmered är besviken efter torsdagens möte.

”Det har kommit nödrop på nödrop från olika kraftbolag men vi vet fortfarande inte vad regeringen vill och tycker i den här frågan”, säger han.

”Jag hade förväntat mig att regeringen skulle presentera en tydlig uppfattning, men det står fortfarande skrivet i stjärnorna.”

Promemorian ska vara klar till energikommissionens nästa möte den 17 mars. Men Lars Hjälmered anser att arbetet går för långsamt.

”Det första tydliga krisbeskedet kom i Dagens industri för en månad sedan. Vi var tydliga redan då att vi behövde handlingsalternativ för att agera”, säger han.

”Men det har inte kommit någon konkretion eller några lösningar och nu skjuts det fram ytterligare”, fortsätter han.

Lars Hjälmered kopplar bristen på besked från regeringens sida till den splittring som finns mellan S och MP om kärnkraften. Men Ibrahim Baylan slår tillbaka kritiken.

”Alliansen har sagt att man ska föra förhandlingar gemensamt, men inte har man kommit med några gemensamma besked”, säger han.

”Mitt budskap till Moderaterna och de borgerliga partierna är att låt oss göra detta seriöst och låt oss göra detta pragmatiskt.”

Tyck till