ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Leijon ska locka jättar till Nordea

  • STORSATSAR. Mathias Leijon lämnar Nordeas aktieförvaltning för att jobba med att lyfta bankens storbolagsverksamhet i Norden. Foto: Jesper Frisk

Nordeas nye vd Casper von Koskull fortsätter att organisera om i bankledningen.
Nu blir chefen för nordiska aktieförvaltningen, Mathias Leijon, i stället ansvarig för att lyfta storbolagsverksamheten.

”Vi ska bli kundernas naturliga första val i alla nordiska länder”, säger Mathias Leijon.

Nordea har av storbolag och institutioner rankats som den bästa banken i Norden inom aktie-, ränte- och valutahandel och i flera avseenden även inom investment bankning.

Men när storbolagskunderna ska bedöma bankernas totala erbjudande hamnade Nordea på tredje plats i Prosperas nordiska rankning för 2015.

”Det finns egentligen inte några skäl till att vi inte ska vara klar etta i alla nordiska länder, oavsett kundkategori inom stora företag och institutioner. Ambitionen med mitt nya jobb är att få ihop helheten i våra olika erbjudanden”, säger Mathias Leijon.

Efter att i två och ett halvt år ha basat över Nordeas aktieförvaltning är han tillsammans med Olli-Petteri Lehtinen nu ansvarig för Nordeas enhet för företag och institutioner med en balansräkning på ungefär 1.900 miljarder kronor.

Även Nordeas internationella bankverksamhet, inkluderat den ryska banken, samt shipping, olja och offshore ingår i hans ansvarsområde.

Varför rankas ni inte högst av storbolagskunderna i Norden redan nu?
”Jag tror delvis det är en hävd av historiken. De fyra banker som slagits samman till Nordea har burit med sig olika kulturer. Nu är det ett Nordea-team med samma kultur som gäller. Andra aktörer får ihop helheten bättre, men det innebär inte att de har bättre kompetens. De handlar snarare om att de får ihop leveranser mot kund på ett bättre och snabbare sätt”, säger Mathias Leijon.

Vilka delar av storföretagen behöver ni bygga bättre relationer med?
”En viktig aspekt är att finansdirektörernas agenda har ändrats och blivit mer strategiskt och komplicerat. Det ställer andra krav på oss för att fortsätta vara relevanta mot vd samt finansdirektörer.”

Det är mycket kapital som nu investeras i fintech. Hur påverkar det konkurrenssituationen för den del av banken du är ansvarig för?
”Såvitt jag kan bedöma har det en väldigt liten påverkan. Det ett helt annat regelverk när man håller på med det vi gör, jämfört med när man säljer kläder och enklare produkter. Reglering skapar högre inträdesbarriärer än vad som var fallet historiskt”, säger Mathias Leijon.

Tyck till