ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Kursras för Mycronic

  • Lena Olving, vd för Mycronic. Foto: TT

It-bolaget Mycronics rapport för det fjärde kvartalet 2015 föll inte marknaden i smaken. Vid stängning hade aktien backat med 9,3 procent.

På torsdagen redovisade Mycronic ett resultat efter skatt på 195 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2015 vilket var 38 Mkr lägre än samma kvartal året före. Nettoomsättningen landade på 621 Mkr vilket var 35 Mkr lägre än samma period året före.

Orderingången uppgick till 838 Mkr vilket var 220 Mkr högre än samma kvartal 2014. För helåret 2015 uppgick orderingången till 2.179 Mkr vilket kan jämföras med 2.028 Mkr under 2014.

”Ett starkt fjärde kvartal avslutar ett år att vara stolt över, ett år med stabil resultatutveckling. Vi har aldrig tidigare haft högre system- eller eftermarknadsförsäljning. Tillväxten är 23 procent. Resultatet visar att strategin för produktutveckling är rätt”, säger Lena Olving, vd för Mycronic.

Mycronics styrelse föreslår en ordinarie utdelning på 1,5 kronor per aktie samt en extrautdelning på 2,5 kronor per aktie.

För 2016 spår styrelsen att försäljningen kommer vara i nivån 1.900 Mkr vilket hade inneburit en ökning på 4,7 procent från fjolårets försäljning på 1.815 Mkr.

Rapporten föll inte marknaden i smaken och när klocka slog elva hade aktien backat med 12,7 procent. I en analys daterad den 25 januari satte Dagens industri en säljrekommendation för aktien med motiveringen att risken för att Mycronic befinner sig på toppen av en högkonjunktur är stor.

Mycronic är även Stockholmsbörsens sjunde mest blankade bolag mätt i procent av kapitalet. Totalt är de bägge hedgefonderna GMT Capital och Harber Capital korta 5,3 procent av kapitalet till ett värde av 342 Mkr, enligt statistik från ägartjänsten Holdings.

GMT Capital sitter på den klart största positionen, 4,8 procent, och har kontinuerligt utökad sin blankningsposition sedan oktober 2015. När GMT Captials blankning först nådde offentlighetens ljus handlades Mycronic-aktien för omkring 50 kronor per aktie. Efter torsdagens ras ligger kursen på omkring 65 kronor per aktie.

Tyck till