ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

JM:s aktie straffas för hårt på börsen

  • FÖLL TUNGT. Byggbolaget JM, med vd:n Johan Skoglund. Foto: Claes-Göran Flinck

JM:s aktie föll tungt efter en rapport som var betydligt sämre än väntat. Att bolaget valde att höja sin utdelning hjälpte föga.
Nu är värderingsrabatten på börsen väl hög.

Bostadsbyggaren JM har haft det motigt på börsen. Allt sedan det gick upp för marknaden i våras att bolaget inte kommer att tjäna lika mycket på sitt bostadsbyggande i Stockholmsområdet har aktien haft svårt att övertyga. Sedan april har den backat med drygt 30 procent.

Svårsmält med tanke på att efterfrågan på bostäder i Stockholmsområdet är stor och att det därmed borde vara en enkel affär. Men tyvärr lever inte JM i den bästa av världar. Konkurrensen om välbelägen mark för bostäder i storstäder som Stockholm har hårdnat. De högre priserna på byggrätter har lett till att JM väljer att vara mer selektiv.

Konkurrensen har bidragit till att lönsamheten har sjunkit. Tidigare låg rörelsemarginalen för affärsområdet Stockholm på runt 22 procent. Nu har den halkat ned till 17 procent. Där väntas den bli kvar, någon återgång till över 20 procent är det inte längre någon som räknar med.

Men det stannar inte där. I torsdagens bokslut kom en ny överraskning. Snittpriserna för de sålda lägenheterna är lägre än tidigare. Det är en förklaring till att intäkterna minskade med 7 procent i det fjärde kvartalet och är en risk för ytterligare press på lönsamheten.

Men trots allt detta var är börsens dom väl hård. JM har över 7.200 bostäder i produktion vilket är rekordnivåer. Andelen sålt och bokat ligger dessutom fortsatt på höga nivåer.

JM har därför goda möjligheter att upprätthålla en hög försäljning framöver. Det finns mycket som talar för det. Priserna på andrahandsmarknaden är på skyhöga nivåer. I Stockholms innerstad har priserna på tre år stigit med närmare 50 procent. Uppgångarna är inte lika kraftiga i närförorterna men alltjämt stigande, liksom i Göteborg och Malmö.

Potential finns dessutom för JM att öka byggandet mer utanför Stockholm. Både Riks och Utland uppvisar hög produktionsstartnivå.

JM väntas i år öka vinsten per aktie med 20 procent. Den siffran kan komma att justeras ned. Men i snitt lär vinsttillväxten överstiga 15 procent de kommande två åren. P/e-talet hamnar då på 13 för året och 11 för nästa år.

Det känns inte som någon övervärdering. Det är också en rabatt på cirka 10 procent, sett till p/e-tal, i jämförelse med de andra noterade byggbolagen. Det framstår som i överkant.

Börsen är för tillfället kortsiktig och hård i sitt dömande av JM. Det kan komma att rätta till sig och rabatten till byggsektorn bör minska.

JM
Oktober–december
Mkr 2015 2014
Omsättning* 3 958 4 140
Rörelseresultat* 446 545
Resultat efter skatt 310 435
Vinst/aktie, kronor 4,2 5,7
Utdelning/aktie, kr  8,25 8
*Enligt segmentsredovisning
Tyck till