ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Finlands president: Vi klarar inte av asylrätten

  • Sauli Niinistö. Foto: TT

Finland klarar inte av att leva upp till asylrätten. Det var beskedet från president Sauli Niinistö när han öppnade riksmötet på onsdagen.

Det var en dyster inledning som mötte riksdagsledamöterna i Finland när de samlades för första gången i år på onsdagen.

”Säkerheten måste förbättras, invandringen är ett problem, ekonomin är kärv och vi vet inte vad som ytterligare väntar”, sa president Sauli Niinistö när han öppnade riksmötet.

Det största krutet lades på flyktinginvandringen. Frågan är högaktuell i Finland som sedan årsskiftet förbjudit både gång- och cykeltrafik över gränsen från Ryssland – färdsätt som flyktingar tidigare använde för att ta sig över till den finska sidan. Konflikten om flyktingarna som kommer från Ryssland fick utrikesminister Timo Soini att hota med att införa ytterligare gränsrestriktioner förra veckan enligt finska Hufvudstadsbladet.

”Förändringen är drastisk – så sent som för något år sedan exporterade vi våra värderingar, som vi ansåg var helt överlägsna, men nu måste vi begrunda om vi ens själva klarar av att hålla fast vid dem”, sa Sauli Niinistö.

Det är en tydlig gir mot hans föregångare, socialdemokraten Tarja Halonen som var president fram till 2012. Själv tillhör Sauli Niinistö det liberalkonservativa regeringspartiet Samlingspartiet.

I talet beskrev Sauli Niinistö flyktinginvandringen till Europa som en folkvandring där många saknar legitima asylskäl. Enligt Niinistös är det största hindret för begränsande åtgärder som att stänga gränser de internationella överenskommelser och nationella lagar som garanterar asylrätten. Att ändra på flyktingkonventioner är däremot inte en tillräckligt snabb åtgärd enligt presidenten.

”Vi måste komma till en punkt där någon erkänner att vi här och nu inte klarar av att fullgöra alla åtaganden i de internationella överenskommelserna”, sa Niinistö som tillade att konventionerna skulle varit ”betydligt strängare till innehållet” om de skrivits i dag.

Han efterfrågade tydligare signaler från EU om att begränsa flyktinginvandringen, snabba på avvisningsprocesser och upprätta en gemensam gränskontroll. Det diskuteras nu flitigt bland EU-länderna sedan flera rapporter visar att Grekland inte klarar av att registrera de flyktingar som kommer till landet. Det har fått flera regeringsföreträdare, bland annat Sveriges inrikesminister Anders Ygeman, att ifrågasätta landet ställning inom Schengensamarbetet.

Sauli Niinistös tal mötte vitt skilda reaktioner hos oppositionen och regeringspartierna.

”Talet var ju iskallt”, sa den socialdemokratiske riksdagsledamoten Timo Harakka till finska Yle.

Hans riksdagskollega Anne-Mari Virolainen från Samlingspartiet kallade i stället talet ”förnuftigt” och sa att de åtgärder som presidenten efterfrågade bara tjänade till att ”hjälpa dem som på riktigt behöver hjälp”.

Tyck till