ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Därför blir plastkassarna dyrare

  • Foto: Fredrik Sandberg/TT

EU vill få medborgarna att sluta använda så mycket plastkassar. När EU stramar åt reglerna kommer plastkassarna bli dyrare i matbutikerna.

I Sverige bär vi hem omkring en miljard plastpåsar om året från livsmedelsbutikerna och många hamnar i naturen. Det tar runt 40 år för en plastkasse att brytas ned.

EU satt i fjol upp målet att användningen av plastkassar i livsmedelsbutikerna ska mer än halveras redan 2017 och och år 2025 ska EU-länderna ha minskat användandet med minst 80 procent.

I Sverige arbetar Naturvårdsverket just nu med ett förslag som väntas läggas fram inom några veckor.

”Det kommer förmodligen bli något slags prissignal till konsumenten, kanske i form av höjda avgifter eller avgifter på fler kassar än i dag, men vi har inte förslaget färdigt än”, säger Sandra Backlund på Naturvårdsverket till Sveriges Radio.

Men det kommer att bli dyrare för kunderna?
”Ja, det kommer det att bli”, säger hon till Sveriges Radio.

EU-direktivet omfattar endast de engångskassar som vi fraktar hem varor med från livsmedelsbutikerna. De transparenta småpåsarna i fruktdisken inkluderas inte, inte heller de lite tjockare kassarna som används i klädbutiker.

En risk med direktivet är att livsmedelsbutiker går över till påsar i tjockare plast. Därför finns förslag om att Sverige även bör gå ett steg längre och även inkludera de tjockare kassarna.

Användningen av plastpåsar är dock låg i Sverige jämför med i resten av världen. I Rumänien används sex gånger så många. Flera EU-länder gräver dessutom fortfarande ned sitt plastavfall.

Tyck till