ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Börsen: Starkt uppåt för SEB

Stockholmsbörsen steg på torsdagen med stöd av råvarurelaterat och verkstad. I rapportflödet bidrog SEB positivt medan Astra Zeneca och JM föll tungt.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 2,2 procent högre på nivån 1.334. Aktier för 24 miljarder kronor omsattes.

I Europa avancerade Londonbörsen drygt 1 procent med stöd av en rusning för energi- och metallsektorerna.

Kina skärpte tidigare aviserade planer kring framtida stålproduktionskapacitet. Inom det svenska storbolagsindexet lyfte stålbolaget SSAB nära 12 procent. Boliden steg 9 procent och utanför indexet avancerade Lundin Mining nära 20 procent.

Metallpriser steg i dollartermer medan USA-valutan fortsatte att försvagas markant mot andra valutor på torsdagen efter svaga konjunkturindikatorer och mjuka Fed-signaler.

Brentoljepriset höll sig kvar kring 35 dollar efter onsdagens rejäla prisstegring. Utöver dollarförsvagningen levde hoppet om ett möte mellan Ryssland och Opec-länder. Oljebolagen Lundin Petroleum och Enquest steg båda drygt 4 procent. I Oslo lyfte rapporterande Statoil omkring 9 procent.

SEB klättrade drygt 9 procent efter att ha redovisat starka siffror för det fjärde kvartalet, en oväntat stor höjning av utdelningen och positiva guidningar. Bankens kapitalposition förbättrades vidare klart mer än väntat.

Inom sektorn var SHB, som är enda svenska storbank som ännu inte har rapporterat, nära 6 procent högre. SEB:s starka rapport och lågt ställda konsensusförväntningar hjälpte SHB-aktien, enligt en bedömare. Swedbank och Nordea, som båda rapporterat, hittades 1,7 respektive 2,5 procent högre.

Astra Zeneca tappade 6,9 procent. Bolagets justerade rörelseresultat nådde inte riktigt upp till förväntningarna. Läkemedelsbolagets tillväxthopp, såsom blodproppshämmaren Brilinta och diabetesmedlet Bydureon, svek och orsakade kursfallet, framhöll finansmarknadsaktörer för Direkt.

Fingerprint var som vanligt mest handlade aktie på Stockholmsbörsen. Efter ett rejält uppställ i öppningen, efter att ha levererat bokslut tidigare på morgonen, vände dock aktien ned för att stänga 3,6 procent lägre.

Skanska stängde svagt upp efter att länge ha handlats i negativt territorium sedan det släppt en blandad rapport.

Inom byggsektorn hade JM det desto tyngre med 10,5 procents kurstapp på en klart svagare rapport än väntat. Intäkterna och rörelseresultatet tyngdes av ett oväntat omsättningsfall i den för bolaget viktiga Stockholmsenheten.

Verkstad bidrog till indexlyftet med Alfa Laval, Volvo, SKF, Sandvik och Atlas Copco mellan 3 och 8 procent högre.

Trelleborgaktien steg drygt 3 procent efter ett något bättre resultat än väntat. Områdena Offshore & Construction samt Sealing Solution stödde utvecklingen.

Notes och Loomis rapporter togs också emot väl av marknaden och de båda aktierna klättrade omkring 9 procent.

Stora Enso backade runt 6 procent trots kvartalssiffror i linje med förväntan. Credit Suisse skrev att tillväxtsegment gick svagt och att prognosen för innevarande kvartal var klen.

Mycronic föll 9,3 procent. IT-bolagets vinst var klart lägre än motsvarande period i fjol och bolaget behåller utdelningen oförändrad, mot förväntningar om en höjning.

Tyck till