ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Bonniers vd: "Vi rör oss i rätt riktning"

  • Bonniers vd Tomas Franzén. Foto: Jesper Frisk

Bonniers vd Tomas Franzén är mycket nöjd med mediekoncernens fjolår, som slutade med 1 miljard kronor i rörelsevinst – ett tapp på knappt 9 procent jämfört med 2014.
"Vi rör oss i rätt riktning", säger han.

Bokslutet för Bonnier, som bland annat äger Dagens industri, visar en omsättning på 25,9 miljarder kronor, upp drygt 9 procent jämfört med 2014. Samtidigt sjönk rörelsemarginalen (ebita) från 4,7 till 3,9 procent.
”Vi visar att vi klarar av att försvara lönsamheten i vår traditionella affär samtidigt som vi gör mycket stora investeringar”, säger Tomas Franzén.
”På sikt ska Bonnier självklart ha en betydligt högre lönsamhet än i dag, men det är inte vår prioritering de närmaste åren. 2016, 2017 och 2018 är min förväntan att vi kommer att ha ett ebita-resultat på omkring 1 miljard.”
På sista raden faller dock resultatet kraftigt, från 310 miljoner kronor 2014 till 43 Mkr 2015.

”Det beror på att vi omvärderar utländska skattefordringar. Det har ingen påverkan på vårt kassaflöde”, säger Tomas Franzén.

Vad är du mest nöjd med under året?
”Ska jag lyfta fram några enskildheter är det en stor prestation av News att förbättra lönsamheten ännu ett år, och TV4 står mycket starkt på en stenhård marknad.”

TV4 ingår i affärsområdet Broadcasting, där både mediebolaget C More och den finländska kanalen MTV blöder. 2015 förbättrades dock resultaten för dem båda.

”C More har kommit ur en besvärlig situation på de norska och danska marknaderna. Men framför allt har man gjort vägvalet att i första hand satsa digitalt, och där ser vi konkreta resultat månad för månad, i att abonnenterna blir fler och att de digitala intäkterna växer”, säger Tomas Franzén.
Vad gäller digitala intäkter har Tomas Franzén satt upp målet att de ska utgöra hälften av Bonniers samlade intäkter 2020. Under fjolåret var andelen 21 procent, men vad den ska vara under 2016 vill han inte säga.

Tyck till