ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Behåller klubban i Swedbank

  • SITTER KVAR. Trots kritiken mot honom föreslår Swedbanks valberedning att Anders Sundström väljs om som bankens ordförande. Foto: Janerik Henriksson

Swedbanks valberedning föreslår omval av Anders Sundström som ordförande, trots att Fi:s utredning inte är färdig.
Samtidigt kliver den tidigare finansmarknadsministern Peter Norman in i bankens styrelse.

Anders Sundströms har den senaste tiden varit ifrågasatt som ordförande i Swedbank. Orsaken är Di:s artiklar om hur tre av bankens toppchefer, däribland finanschefen Göran Bronner, har gjort stora privata fastighetsaffärer genom egna bolag - bland annat med kunder i banken.

Enligt Swedbank har fastighetsaffärerna varit tillåtna, vilket har sin förklaring i att banken enligt uppgift har saknat formella regler för att hantera intressekonflikter vid sådana privata investeringar.

Detta har lett till att Finansinspektionen, FI, i december inledde en utredning mot Swedbank. Om myndigheten kommer fram till att bankens interna regelverk har brustit är det styrelsens ansvar - och ytterst ordförandens.

Därför har resultatet av FI:s granskning setts som viktigt vad gäller styrelsens framtida sammansättning, och inte minst Anders Sundströms roll i den. Men när valberedningen redan i går presenterade sitt förslag föreslås han för omval.

Lennart Anderberg, som är valberedningens ordförande och representerar Sparbanksgruppen, säger till Di att valberedningen inte räknar med att FI:s utredning är klar till stämman i april. Därför har man valt att helt bortse från den.

”Vi vet inte om utredningen dröjer fyra, sex eller åtta månader. Vi har inte kunnat ta ställning eller involvera den i vårt arbete på något sätt, utan vi har lagt den åt sidan och inväntar svaret”, säger han.

Och med det underlag som finns i dag har valberedningen fullt förtroende för Anders Sundström. Frågan är dock vad som händer om FI:s utredning resulterar i hård kritik mot banken.

”Det får vi ta ställning till då, det finns ju olika perspektiv på det. Det finns konsekvenser för styrelsen och det kan finnas konsekvenser för koncernledningen, vi har ingen aning”, säger Lennart Anderberg.

Samtidigt föreslår valberedningen nyval av två ledamöter: Peter Norman, tidigare finansmarknadsminister, och Bodil Eriksson som är vice vd för Volvo Cars i USA. Dessa ersätter Anders Igel och Maj-Charlotte Wallin som enligt Swedbank lämnar styrelsen av privata skäl.

Tyck till