ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Amazon ryktas öppna hundratals butiker

  • Amazons bokhandel i Seattle. Foto: AP
Amazon testade i fjol den traditionella bokmarknaden genom att öppna sin första fysiska bokhandel i bolagets hemstad Seattle.

Nu ryktas Amazon förbereda nästa steg med en storsatsning på butiker. Planen är att öppna upp till 400 bokaffärer, enligt Wall Street Journal.

Amazons planer avslöjades av köpcentrumkedjan General Growth Properties. Dess vd Sandeep Mathrani tog nyligen upp näthandelsjättens framtidsvisioner vid en telefonkonferens.

"Vi har Amazon som öppnar fysiska bokaffärer och deras mål är att öppna, vad jag förstår, 300 till 400", svarade Sandeep Mathrani enligt Wall Street Journal på en fråga om tänkbara nya kunder i framtida köpcentrum.

Antalet bokaffärer i Amazons satsning kan jämföras med amerikanska branschtungviktare som Barnes & Noble och Books-A-Million, som i dagsläget har 640 respektive 255 butiker. Om målet om 400 nya affärer ska bli verklighet lär det dock ta sin tid - arbetet med att hitta lämpliga lägen, skriva hyresavtal och anställa personal väntas ta flera år.

Amazons nuvarande fysiska butik i Seattle säljer förutom böcker också bolagets e-boksläsare Kindle och Fire. Priser på böckerna är de samma som i nätbutiken och enligt Amazon sker urvalet till butikshyllorna genom analys av försäljningsdata som samlas in från nätbutiken.

Enligt General Growth Properties Sandeep Mathrani passar Amazons planer in i en pågående trend, där etablerade e-handelsaktörer tar steget mot att sälja sina produkter även i köpcentrum. Bland de som har gått den vägen på senare tid nämnde han modesajten Bonobos och glasögonkedjan Warby Parker.

Tyck till