ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 25 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Wall Street vända upp med oljan

Stora svängningar syntes på Wall Street, som lyckades stänga onsdagshandeln på plus efter att ha inlett tydligt på minus.
Ett rally i oljan överskuggade svaghet i bank- och teknologirelaterat samt tapp i dollarn.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average 1,1 procent högre till 16.336. Det bredare S&P 500 var upp 0,5 procent till 1.912 efter att inledningsvis ha varit ned 1,7 procent. Tekniktunga Nasdaq Composite backade 0,3 procent till 4.504.

Omkring 950 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och på Nasdaq hade runt 2.300 miljoner aktier omsatts.

"Oro för en amerikansk recession har pressat dollarn och kanske helt tagit bort risken för räntehöjningar i år. Tack vare det och att oljan går högre ser vi dagshögsta nivåer på index. För aktier handlar allt om oljan i dag. Dagens orsaker för styrka kan bli morgondagens orsaker för svaghet", sade John Canally, chefsstrateg vid LPL Financial i Boston, till Bloomberg News.

På statistikfronten sjönk amerikanskt inköpschefsindex i januari till den lägsta nivån på två år vilket stärkte tesen att kommande räntehöjningar kan vara i fara. Dollarn stod för det största dagliga fallet mot sina jämförelsevalutor på sju år och tio års räntan ligger vid ett års lägsta. Svagare dollar och risk för räntehöjningpaus pressade banker, med bland annat Bank of America på minus 2 procent. Ett alltför lågt ränteläge är ofta problematiskt för banker vars räntemarginal då krymper.

Bättre gick det för oljeaktier efter att WTI på några timmar gick från minus 1 procent till plus 8 procent. Tungviktarna Exxon och Chevron steg runt 4 procent vardera.

Bland de större rapporterande bolagen backade General Motors 2,4 procent efter att ha varit upp dryga procenten i förhandeln. Fordonstillverkaren slog analytikernas prognoser avseende både vinst och försäljning vilket dock inte räckte för marknaden.

Även Chipotle stängde i rött efter att snabbmatsrestaurangens försäljning i januari fallit med 36 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Bolaget skrev i försäljningsrapporten att det kan bli ett "mycket svårt år".

Vidare ska utredningen kring höstens problem med fall av e.coli utvidgas meddelade bolaget vars aktie backade 3 procent.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 3 punkter till 1,87 procent.