ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Varningen: Akut läge i Norge

Det kraftiga oljeprisfallet har lett till betydlig osäkerhet i den norska ekonomin, i vissa delar av ekonomin är läget ännu allvarligare än i höstas då höstbudgeten lades fram. Det säger landets finansminister Siv Jensen till tidningen Dagens Näringsliv på onsdagen.

"Sedan dess har oljepriset utvecklat sig ännu svagare än vi förutsåg då, och det har också varit under 30 dollar per fat. Det gör situationen mer akut för petroleumrelaterade näringar", enligt Siv Jensen.

Oljeprisfallet har lett till att finansministern nu ser en svagare tillväxt, men den kraftiga försvagningen av den norska kronan utgör en dämpande faktor. Hon ser kronförsvagningen som en stor fördel för både leverantörer till oljeverksamheten, exportföretag och andra företag som möter konkurrens från utlandet.

"Svagare kronkurs ger ökad intjäning och ökade möjligheter i många verksamheter", säger hon.

Hon tillägger dock att till en början måste Norge vara berett på att fallet i oljepriset kommer att väga tyngst och utsikterna för den närmaste tiden ser därför något svagare ut än i höstas.

Siv Jensen säger vidare att Norge har fortsatt finanspolitiska muskler som kan användas vid behov, men att de allra flesta är eniga med regeringen om att det är viktigt med is i magen eftersom omställning tar tid.

Jämför sparkonton - hitta bästa sparräntan här! (extern tjänst)

Tyck till