ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Valeant sågas av kongressen

  • Ägaraktivisten Bill Ackman har varit en av Valeants mest framträdande försvarare. Nu har han minskat sitt ägande. Foto: Richard Drew/TT

Läkemedelsbolaget Valeant Pharmaceuticals prioriterade att tjäna pengar framför att hjälpa patienter. Det visar en granskning från den amerikanska kongressen.

Frågan om varför priset på vissa läkemedel skjuter i höjden väckte stort intresse under 2015 och ledde fram till en utredning från den amerikanska kongressen. Ett av bolagen som utreds är kanadensiska Valeant vars tillfälliga vd Howard Schiller ska förhöras av kongressen på torsdag.

Kongressen har samlat in totalt 75.000 dokument från Valeant som visar på flera kraftiga prishöjningar. Bland annat köpte bolaget i februari 2015 läkemedlen Isuprel och Nitropress, som behandlar onormal hjärtrytm, hjärtsvikt och högt blodtryck, för 3 miljarder kronor för att sedan omedelbart höja priset med 525 respektive 212 procent.

Enligt dokumenten är det en del av Valeants strategi att sätta intäktsmål för att sedan höja läkemedelspriserna för att nå de målen. I ett mail till Valeants vd Michael Pearson säger en konsult att de kan höja priset på flera gamla produkter som Isuprel och Nitropress utan att det märks då dessa använts inom sjukvårdsystemet så länge att de inte undersöks regelbundet.

Att strategin är lönsam råder det inga större tvivel om och enligt kongressen sålde Valeant Isuprel och Nitropress för 4,7 miljarder kronor med en vinst på 3 miljarder kronor under 2015. Det kan också vara värt att notera att Marathon Pharmaceuticals, som ägde preparaten innan Valeant, köpte dem 2013 och då höjde priset med 384 respektive 486 procent.

”Dessa nya dokument ger en sällsynt inblick i taktiken och motiven hos företagsledare inom läkemedelsbranschen. De bekräftar vad amerikaner över hela landet har upplevt i flera år, att många läkemedelsbolag fyller sina fickor på bekostnad av några av de mest utsatta familjerna i vår nation. Dokumenten visar att denna taktik inte är begränsad till ett fåtal ”rötägg”, utan är framträdande i hela branschen”, säger kongressmannen Elijah Cummings i ett pressmeddelande.

Enligt Bloomberg säger Valeant att de nu erbjuder rabatter för Isuprel och Nitropress och att de genomför förändringar i sin affärsmodell. Bolaget ska nu fokusera på att växa genom volym istället för pris.

”Vi har hört från både sjukhus och kongressen att vi satte priset på dessa två läkemedel för högt och vi har svarat genom att erbjuda mängdrabatter på uppemot 30 procent för bägge”, säger Valeant enligt Bloomberg.

Enligt kongressens granskning har Valeant använt sig av samma strategi även för andra läkemedel än Isuprel och Nitropress. Under 2014-2015 ska bolaget ha höjt priset på drygt 20 läkemedel med mer än 200 procent. För vissa läkemedel höjdes priset ett flertal gånger med en total prishöjning på upp till 800 procent.

Valeants aktie fick en sur behandling av marknaden efter att kongressen publicerat sina fynd och aktien backade med 4,4 procent på tisdagen. I spåren av kritiken mot bolaget har aktiekursen slaktats med 64,5 procent under de senaste sex månaderna.

Jämför sparkonton - hitta bästa sparräntan här! (extern tjänst)

Tyck till