ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Utredare föreslår straff för näthat

Den som sprider sexfilmer, bilder eller uppgifter om andras sjukdomar ska kunna straffas. Och den som står för den elektroniska anslagstavlan ska få ett större straffansvar. Det föreslår nu regeringens utredare.

Inför en ny straffbestämmelse om att sprida till exempel sexfilmer och privata uppgifter om andras sjukdomar, gör det straffbart att hota med olaga integritetsintrång och modernisera bestämmelserna om förtal och förolämpning. Det är några av förslagen som lagmannen och utredaren Gudrun Antemar lämnar i ett betänkande till justitieministern, skriver hon i en debattartikel i Dagens Nyheter. Syftet är att ta hårdare tag mot hot och hat på nätet.

Den som driver en så kallad elektronisk anslagstavla, ett nätforum eller en blogg exempelvis, ska också få ett utökat straffansvar, skriver utredaren. Hon exemplifierar med att den som tillhandahåller forumet enligt den så kallade BBS-lagen ska ha tillsyn över forumet och se till så att meddelanden som uppenbart är brottsliga, såsom uppvigling och hets mot folkgrupp, tas bort eller stoppas från att spridas vidare. Antemar vill utvidga ansvaret till att även gälla meddelanden som innebär ett uppenbart olaga hot eller olaga integritetsintrång.

Utredaren vill också utvidga bestämmelsen om vad som är olaga hot, och motiverar det med att utredningen visar att det är vanligt att människor hotas med att någon ska sprida integritetskränkande uppgifter, som till exempel sexfilmer om denne. Antemar föreslår därför att det ska bli straffbart att rikta hot mot någons frihet eller frid — till exempel att hota med ett olaga integritetsintrång eller grovt hemfridsbrott.

"Ett förbättrat straffskydd för integriteten behövs och det bör kunna besvara vissa frågor. Vad behöver jag som enskild tåla i form av elakheter, kränkningar, ryktesspridning eller intrång i privatlivet? Vad passerar gränsen för att det ska vara straffbart?" skriver Antemar på DN Debatt.

Förslagen ska ut på remiss och en ny lag kan eventuellt träda i kraft vid årsskiftet.

Tyck till