ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Tvärstopp i noteringsfabriken

  • Foto: TT

Det blev tvärstopp för fjolårets noteringsfest i januari. I USA noterades inte ett enda bolag i januari medan det i Sverige endast dök upp en nykomling på First North.

2015 blev ett riktigt bra noteringsår i Sverige. Totalt noterades 18 nya bolag på Stockholmsbörsens huvudlistor och 55 på First North. På världens största aktiemarknad, USA, var noteringsklimatet dock något kyligare med 169 nya bolag under 2015 vilket är relativt lågt för USA, enligt siffror från Renaissance Capital.

I takt med att det skakade allt värre under världens börser i januari tog det även tvärstopp i noteringsfabriken. I USA skedde inte en enda börsnotering under årets första månad vilket gör januari till den första noteringsfria kalendermånaden sedan september 2011, rapporterar CNBC.

Flera bolag var på god väg mot börsen men tvingades skrota planerna i takt med att det stormiga börsklimatet sänkte riskaptiten rakt ner i källaren.

”Investerarna är nervösa. De vill inte ha risk just nu. För ett år sedan kunde dessa bolag ha noterats”, säger Kathleen Smith på Renaissance Capital till CNBC.

Den amerikanska noteringstorkan var dock till ända på tisdagen när läkemedelsbolaget Editas Medicin, med ägare som Bill Gates och Google Ventures, tillfördes drygt 800 miljoner kronor i börspremiären. Noteringen skedde till 16 dollar per aktie vilket var i botten av spannet på 16-18 dollar per aktie, skriver Bloomberg.

Även i Sverige var det kyligt på noteringsfronten och januaris enda nykomling var Hedera Group som noterades på First North 15 januari. Samma månad i fjol noterades tre aktier på handelsplatsen.

På handelsplatsen Aktietorget noterades tre bolag under januari.

Vilken bank ger bäst sparränta? Jämför sparkonton här! (extern tjänst)

Tyck till