ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Snart kan det finnas gruvor på asteroider

  • Foto: TT
Att starta gruvor på asteroider kanske låter osannolikt men Luxemburg uppges vilja ta steget. Att gräva efter mineraler på asteroider kan vara värt tusentals miljarder kronor, säger en expert till Financial Times.

Luxemburg är ett litet land där det endast bor en halv miljon invånare och landet är mest känt för att vara en ort för skatteflyktingar och finansbranschen. Men Luxemburg är också framträdande inom rymdindustrin och SES, en av världens största satellitoperatörer, är baserat i landet.

Nu vill Luxemburg utnyttja den kunskapen. Financial Times uppger att Luxemburg inom kort kommer att presentera en plan med två kommersiella partners, amerikanska Deep Space Industries och Planetary Resources of the US. Luxemburg uppges planera att investera en ännu inte bestämd summa i ett eller flera bolag. Anledningen till att summan inte är bestämd är att landets parlament ännu inte avsatt pengar.

Luxemburgs mål ska vara att gräva efter mineraler på så kallade NEO:s, ”near-Earth objects”, eller asteroider. De befinner sig i omloppsbana kring solen, mellan månen och mars, och därmed inom räckhåll för icke-bemannade farkoster.

”Vi vet hur vi ska ta oss till asteroiderna, hur vi ska borra och ta tillbaka det till jorden”, säger Jean-Jacques Dordain, tidigare chef på Europeiska rymdorganisationen, till Financial Times och hyllar Luxemburgs initiativ.

Kostnaden för ett sådant projekt skulle troligen kosta tiotals miljarder men enligt Jean-Jacques Dordain skulle marknaden för gruvor på asteroider kunna vara värd tusentals miljarder kronor.

Asteroider formas av material som blivit över när solsystemet började att ta form. På asteroider finns rikligt med exempelvis platinametaller som är svåra och kostsamma att utvinna på jorden. Mänsklig överutvinning av naturresurser på jordens yta har gjort att vissa experter hävdar att det är lättare och billigare att hämta dem från asteroider än att borra djupare i jorden, skriver Financial Times.

Flera har ifrågasatt kostnadskalkylen för rymdprojektet och huruvida det är rimligt att företagen ska kunna gå med vinst. Till exempel, ett av Nasas initiativ, OSIRIS-REX, är en obemannad farkost som ska hämta prover på upp till två kilo från en asteroid. Kostnaden för projektet ligger på drygt en miljard dollar, motsvarande 8,6 miljarder kronor.

Det finns inte bara tekniska och finansiella hinder för att gräva på asteroider. Rymdfördraget som undertecknades 1967 är ett internationellt fördrag som reglerar rättsliga frågor kring rymden. Enligt vissa jurister förbjuder avtalet gruvverksamhet på asteroider, även om avtalet inte nämner det specifikt.