ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

M-profil vill skrota ränteavdrag

  • Foto: TT.

Moderaterna varnar för sänkta ränteavdrag. Samtidigt driver en av partiets profiler i riksdagen på för att avskaffa avdragen. Som kompensation kräver han sänkt skatt för landets höginkomsttagare.

Bostadsförhandlingarna mellan regeringen, Vänsterpartiet och alliansen har knappt börjat.

Men ett bråk har redan brutit ut mellan Moderaterna och Magdalena Andersson, sedan M gått ut och varnat landets barnfamiljer för ett slopande av ränteavdragen. Något som fått finansministern att tala om moderat skrämselpropaganda.

Men Moderaterna riktar inte bara udden mot regeringen och Magdalena Andersson. De går även på tvärs mot Liberalerna och Centerpartiet, som öppnat för en nedtrappning av ränteavdragen.

Även inom M finns röster som vill se en förändring. Riksdagsledamoten Fredrik Schulte (M), suppleant i finans- och arbetsmarknadsutskottet, skrev så sent som i oktober förra året en motion, där han argumenterade för att ta bort ränteavdragen.

I motionen skriver han om hushållens växande skuldsättning och svårigheten för många unga att ta sig in på bostadsmarknaden.

”Ränteavdraget har alltmer blivit en ’insider’-subvention som skapar billigare krediter för de som tagit sig in på bostadsmarknaden”, skriver han.

Han slår fast att ränteavdraget har en fördelningspolitisk profil ”som i huvudsak gynnar höginkomsttagare”. Det gör att många välavlönade – i synnerhet i Stockholmsområdet – skulle drabbas extra hårt om skatterabatten togs bort.

”Därför måste samma kompensatoriska skattesänkningar också riktas särskilt mot höginkomsttagare”, skriver han och nämner höjd brytpunkt för den statliga inkomstskatten som exempel.

När Di talar med Fredrik Schulte säger han att Moderaterna borde slå sig samman med de övriga alliansparterna för att sänka inkomstskatterna i utbyte mot nedtrappade ränteavdrag.

Samtidigt säger han sig förstå partiledningens rädsla för att förhandla om ränteavdragen med de rödgröna.

”Det Socialdemokraterna är ute och fiskar efter, är att ensidigt ta bort ränteavdraget för att kunna göra andra typer av reformer som de tycker om”, säger han.

”De har aldrig varit intresserade av sänkta inkomstskatter”, fortsätter han.

Tyck till