ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Kräver svar om skatten inför kärnkraftsmöte

  • Kärnkraftverken i Oskarshamn. Foto: Adam Ihse/TT

På torsdag träffas energikommissionen. En viktig punkt på dagordningen är framtiden för svensk kärnkraft. Kravet från Liberalerna är att regeringen ger besked om effektskatten.

För några veckor sedan avslöjade Di att hela den svenska kärnkraften kan släckas ned i förtid, till följd av låga elpriser och regeringens höjning av effektskatten.

Maria Weimer, Liberalernas energipolitiska talesperson, krävde då ett snabbt krismöte om kärnkraften och backades upp av både M och KD.

Energiminister Ibrahim Baylan (S) har valt att inte kalla till något extra krismöte. Däremot har frågan satts upp som en viktig punkt när energikommissionen träffas på torsdag.

Maria Weimer förväntar sig nu ett besked från regeringen hur man tänker agera.

”Jag hoppas att regeringen ska komma ut ur garderoben och säga vad man tycker”, säger hon.

”De flesta andra partier har varit tydliga med var de står i frågan om effektskatten, men regeringen har bara annonserat lite löst att man kan tänka sig en sänkning, men vi har inte fått något besked.”

Liberalerna räknade i sin budgetmotion i höstas med att det skulle kosta cirka 5 miljarder kronor att helt avskaffa effektskatten. I en ny utredning från riksdagens utredningstjänst, som gjorts på uppdrag av Liberalerna, uppskattas kostnaden till 1,9 miljarder.

Enligt Maria Weimer är det viktigt att energikommissionen snabbt skickar en signal till kärnkraftsägarna att effektskatten kommer att sänkas.

Detta eftersom Vattenfall redan i år måste fatta beslut om miljardinvesteringar för att klara de nya säkerhetskrav som träder i kraft 2020.

”Vi är tydliga med att vi vill avskaffa effektskatten helt, för att värna de reaktorer som finns kvar. Vi är egentligen inte för att lyfta ut kärnkraftsfrågan, men nu har vi en krissituation”, säger hon.

Tyck till